L'entitat manresana Inshuti ha advertit que cal posar aturador a la política del tot s'hi val. Inshuti denuncia que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, copresidirà amb el president de Rwanda, Paul Kagame, la comissió encarregada d'impulsar la reunió internacional que revisarà el mes de setembre a Nova York el grau de compliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM). Res a dir si no fos perquè Kagame està imputat per l'Audiència Nacional per l'assassinat de la infermera manresana Flors Sirera i altres cooperants espanyols.

Cal recordar que el febrer del 2008 el jutge de l'Audiència Nacional espanyola Fernando Andreu va dictar una ordre de processament contra la cúpula del Front Patriòtic Rwandès (FPR, tutsis), al poder a Rwanda des de fa 15 anys. En un document de 182 pàgines, el jutge ordena la compareixença davant la justícia espanyola de 40 militars, al capdavant dels quals hi ha l'actual president del país, el general Paul Kagame.

Tot seguit hi ha el general Kayumba Nyamwasa, que va fugir a Sud-àfrica després de perdre la confiança del president rwandès i que dissabte va ser l'objectiu d'un intent d'assassinat. Cal recordar que Nyamwasa va ser cap d'intel·ligència de Kagame i quan van sorgir disputes entre ambdòs va ser enviat a l'Índia com a ambaixador per allunyar-lo de l'exèrcit. El conflicte entre ambdòs militars va passar a un altre nivell quan Kagame el va desposseir de la seva immunitat diplomàtica i aquest va fugir a Sud-àfrica. Kagame i Nyamwasa han estat acusats d'haver ordenat l'assassinat de 9 persones de nacionalitat espanyola, entre les quals els catalans Joaquim Vallmajó i Flors Sirera, però també d'haver planificat el genocidi del poble rwandès i d'haver comès crims contra la humanitat al país veí Congo. Aquesta ordre és la primera que es dicta arreu del món per mitjà del principi de justícia universal contra un govern en actiu i representa un gran avanç en la lluita contra la impunitat. Tot i la situació d'impunitat que atorga el càrrec a Kagame no es pot oblidar que l'actual president rwandès s'haurà de seure a la banqueta dels acusats tan bon punt deixi el càrrec. A l'agost té eleccions a la vista i no les vol perdre sota cap concepte. El fet que el secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, hagi triat una copresidència entre Zapatero i Kagame, quan hi ha cada cop més veus que acusen Kagame de ser un dels màxims responsables del genocidi que s'ha produït a l'Àfrica dels Grans Llacs, resulta més que sorprenent. Sobretot tenint en compte les filtracions d'un informe encarregat per l'ONU que vinculen petites ONG, que denuncien aquesta situació -com la manresana Inshuti-, amb una increïble trama de finançament de la guerrilla hutu.

Des del govern de Rodríguez Zapatero, el nomenament ha estat considerat un reconeixement clar al compromís espanyol amb els objectius del mil·lenni, segons ha declarat la secretària d'Estat de Cooperació Internacional, Soraya Rodríguez. D'altra banda, caldria no ignorar que suposa, ni més ni menys, que ignorar un procediment penal en curs instat per l'Audiència Nacional.