El tripartit manresà (PSC, ERC i ICV-EUiA) no va seguir el mandat d'unitat que emanava de la gran manifestació del 10-J i es va presentar al ple municipal de dilluns al vespre amb tres mocions diferents a l'ordre del dia sobre l'Estatut de Catalunya, una per cada grup de govern, que, finalment, van quedar reduïdes a només dues.

La guanyadora va ser la que presentaven CiU, ERC i CUP després que pactessin una esmena de substitució amb Iniciativa. De fet, aquesta formació va votar a favor tant d'aquesta moció com de la que presentava el PSC, però la que va tenir prou suport per reeixir va ser la del front nacionalista.

La moció aprovada mostra el rebuig a la sentència emesa pel Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya i afirma que la voluntat expressada pel poble de Catalunya quan va votar l'Estatut té una legitimitat democràtica clarament superior a la sentència del Constitucional. "Aquesta sentència, i la reacció que ha provocat, posa en evidència que el poble català reclama anar més enllà de l'actual marc constitucional".

L'Ajuntament de Manresa considera que la sentència posa de manifest "el fracàs de la, fins ara, via autonomista per augmentar l'autogovern de Catalunya i la necessitat de superar l'actual marc constitucional espanyol per tal que Catalunya faci efectiu democràticament el dret a decidir lliurement el seu futur". En aquest sentit, l'Ajuntament es compromet a donar suport a aquelles manifestacions i activitats per avançar en el desenvolupament de l'autogovern, en el ple exercici democràtic del dret a decidir de la ciutadania de Catalunya i pel reconeixement de la nació catalana. "I, en aquest sentit, com a manifestació de la pluralitat del catalanisme, dóna suport a la marxa de torxes programada entorn del dia 10 de setembre per un conjunt d'entitats cíviques de Manresa".

La moció del PSC no feia referència explícitament a la marxa de torxes que se celebra a Manresa abans de la Diada perquè, tal com va deixar clar el portaveu socialista, Josep Lluís Irujo, "el nostre no és un partit independentista". Irujo va acusar el Constitucional de ser un tribunal "moralment desacreditat".

Perspectives d'encaix

Una perspectiva diferent va ser l'expressada per la regidora republicana Alba Alsina, que va assegurar que a la vista dels esdeveniments quedava molt clar que "no hi ha encaix possible entre Catalunya i Espanya". Alsina també va considerar que les vies autonomista i federalista per trobar una bona coexistència havien esgotat el seu recorregut.

Un altre dels impulsors de la moció guanyadora, Adam Majó (CUP), va agrair que de mica en mica més formacions polítiques compartissin els posicionaments polítics que durant molt temps la Candidatura ha hagut de defensar en solitari. Majó va considerar que allò que tantes butllofes sembla generar en alguns partits és "simple sentit comú democràtic".

Un dels representants dels partits als quals es referia la CUP, Xavier Javaloyes, del PP, va contraposar a aquest sentit comú un altre de nascut d'una simple constatació estadística, que és que a Catalunya "els ciutadans que se senten tan catalans com espanyols són la majoria silenciosa". El regidor Albert Pericas, de PxC, va demanar que s'acatés la sentència del Tribunal Constitucional i va lamentar que un debat d'aquesta naturalesa l'impulsés "un tripartit més partit que mai". Pericas va advertir que la concentració del dia 10 de juliol havia estat "una manifestació de manifestacions", el que denotava manca d'unitat.