Àlex Seglers Gómez-Quintero, nascut a Manresa fa 40 anys, va morir abans-d'ahir a causa d'una malaltia que arrossegava feia un any. Doctorat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor agregat de Dret Eclesiàstic de l'Estat, Seglers residia fa anys a Sabadell i deixa esposa i un fill de 3 anys. El manresà era un entès en el fet religiós. Una bona mostra de la seva expertesa en el tema és la vasta bibliografia que en queda, entre llibres, monogràfics i articles, alguns dels quals signats per a Regió7. La darrera col·laboració amb aquest diari va ser per a l'especial sobre la immigració publicat el darrer Sant Jordi.

El funeral serà aquest matí, a les 10, a la sala de cerimònies de la funerària Torra, responsable dels serveis funeraris de Sabadell. Serà incinerat a Terrassa.

Ahir al matí Regió7 va parlar amb el germà petit del finat, que en va voler destacar la vitalitat i dedicació a la feina fins al darrer moment. "Als amics i professors que l'anaven a veure a l'hospital encara els donava indicacions", comentava. I és que Seglers era una persona molt productiva i activa. Precisament de cara a l'abril vinent havia organitzat un congrés sobre la simbologia religiosa, apuntava Pedro Perlado, professor emèrit de la UAB i coordinador de l'àrea de Dret Eclesiàstic de l'Estat en aquesta universitat, que va dirigir la tesi doctoral de Seglers sobre Llibertat religiosa i Estat autonòmic. Perlado explicava, com a mostra de la dedicació de Seglers a la seva feina, que "ens ha deixat fet el discurs de clausura" de l'esmentat congrés, i anunciava la intenció de la universitat de fer un homenatge al manresà, on es vol convidar gent que el va conèixer a intervenir-hi. Perlado deia que Seglers sabia de la seva malaltia feia un any però que només ho va comunicar a les persones més íntimes i lamentava que, tot i que hi va lluitar de valent, al final la malaltia va ser més forta que ell. Quan va ser conscient que no se'n sortiria, "va reaccionar bé, mantenint-se molt actiu".

Seglers va militar a les joventuts socialistes durant uns anys. Ahir, el regidor manresà Josep Lluís Irujo lamentava profundament la seva pèrdua i recordava que van ser companys de l'executiva del PSC a les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès la dècada dels noranta. Posteriorment, l'ensenyament el va atraure més que la política, de la qual es va apartar per dedicar-se a la docència i a la divulgació dels seus coneixements. Seglers va ser becari a la Saint Paul University (Ottawa), on va investigar el multiculturalisme canadenc, i a la Université Paris-Sud XI (Faculté Jean Monnet), on va estudiar el paper de les confessions en el procés de construcció de la Unió Europea. Entre els seus llibres hi ha els títols: Autogovern i fet religiós (2000), La immigració a Catalunya explicada als joves (2001), Musulmans a Catalunya. El repte de la integració i la llibertat religiosa (2004), Libertad religiosa i estado autonómico (2004), La laicidad y sus matices (2005) i Prisiones y libertad religiosa (2007).

Era assessor de la Fundació per al Desenvolupament Social i Humà i va assessorar acadèmicament projectes de la Diputació de Barcelona, del Consell Àudiovisual de Catalunya, del Consell Islàmic Cultural de Catalunya i de l'Associació SocioCultural Ibn Batuta. Del 200o al 2003 va ser assessor jurídic de la secretaria d'Afers Religiosos de la Generalitat.