Els treballadors del consistori manresà van voler fer-se sentir durant el pregó institucional, celebrat ahir al migdia a la sala de sessions de l'ajuntament. Quan la sala ja era plena, just abans de començar l'acte, van entrar-hi per repartir entre els assistents uns pamflets amb les seves queixes, i durant la lectura del pregó, van fer sonar sirenes i xiulets a la plaça Major. Aquests sorolls, però, no van interrompre el clar i contundent discurs de Jordi Porta, que va ser llargament aplaudit per tothom.

El filòsof i activista cultural es va remuntar a les Bases de Manresa per fer-ne un símil amb el moment actual i destacar la voluntat de Catalunya de ser sobirana. Segons Porta, les aspiracions democràtiques del poble català estan limitades per l'aplicació de l'estat de dret, que "acaba sent una mordassa per a la veu política dels catalans". Sent crític amb el Tribunal Constitucional i la sentència de l'Estatut, Porta va reivindicar la necessitat de tenir una societat civil forta i un món associatiu capaç de "complementar les institucions públiques". També va referir-se a la immigració i va posar Manresa com a exemple de ciutat que "excel·leix en iniciatives de diàleg cultural i religiós". En aquest sentit, va parlar de la necessitat "d'educar en el reconeixement de les exigències morals de la convivència, en el compromís amb el be-nestar dels altres i amb l'aprenentatge de la solidaritat".

El president del Centre Unesco de Catalunya va voler incidir en la qüestió nacional, que "és una qüestió de sentiments", i en la importància de mantenir la llengua catalana viva. No només perquè sigui una expressió cultural, sinó també perquè "en el nostre cas és un tema polític". D'aquesta manera, Jordi Porta va reflexionar sobre la situació actual de Catalunya des del vessant cultural, polític i social; tema que va saber vincular a la perfecció amb la història i perfil de la capital del Bages.

"Manresa ha estat sempre un exemple d'iniciativa social", va fer notar Porta, que va elogiar la ciutat pel paper de les seves entitats i va demanar que "continuï sent un lloc de referència". El pregoner, que l'abril d'enguany va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat, va confessar que "era un honor" per a ell haver estat escollit pregoner, perquè té arrels familiars a Manresa.

Per concloure l'acte, l'alcalde, Josep Camprubí, va lliurar a Porta la placa que li atorga el títol de pregoner de la ciutat, just després d'adreçar-se breument a la sala. Camprubí va aprofitar l'ocasió per convidar el públic a "mirar endavant amb optimisme i a gaudir de la festa major". L'acte que dóna oficialment el tret de sortida de la festa va acollir un bon nombre de personalitats destacades.

A banda de la presència de gairebé tots els regidors del consistori i de la filla de Jordi Porta, també van escoltar el pregó el conseller Josep Huguet, Joan Canongia (diputat al Congrés de Madrid), Laura Vilagrà, Judit Carrera i Pere Calvó (diputats al Parlament) i el president del Consell Comarcal, entre altres autoritats.