A

ntigament, el carrer de Guimerà era una de les vies de sortida de Manresa cap a la vall del Cardener, ja que estava al costat del portal de Sant Domènec, que va ser aixecat als voltants de l'any 1367. En la construcció d'aquest portal només va ser necessari edificar una de les torres que el confirmaven, ja que es va aprofitar el campanar de l'església de Sant Domènec per a l'altra.

Tenint en compte el seu destí és lògic que el carrer de Guimerà rebés antigament el nom de pas de Cardona o camí vell de Cardona, ja que era el camí natural per anar cap a aquesta vila passant per l'actual carrer de Barcelona ?-anomenat així ara fa uns noranta anys-, la plaça de l'Escorxador, el camí vell de Joncadella pel Poal, Sant Martí de Torroella, Callús, Súria i fins a Cardona. La importància d'aquest carrer com a ruta de pas es manifestava amb els nombrosos hostals que hi havia a prop, com el de Sant Domènec, la Fonda Centro, del Comercio i El Buen Gusto.

La dècada dels noranta del segle XIX es va projectar l'allargament del carrer de Guimerà (encara conegut aleshores amb el nom de Cardona) fins a trobar el carrer del Bruc. L'explicació és que el carrer de Cardona havia quedat afectat per la realització del Passeig, s'havien modificat rasants i s'havia eixamplat considerablement com a conseqüència de l'oferta efectuada el 1879 pels propietaris. Tot i això aquesta prolongació encara va tardar bastants anys a ser urbanitzada i és per això que la majoria de manresans d'una certa edat encara la coneixen amb el nom de Prolongació Guimerà en comptes de carrer de l'Alcalde Armengou, que és el nom que li va donar l'Ajuntament l'any 1909 per recordar l'alcalde Pere Armengou Manso, que havia mort feia pocs dies.

La dècada dels vint hi van obrir agències de transport com l'agència Mora i la Moll i també hi havia majoristes com els Padró i els Casas que completaven l'oferta amb moltes botigues de proximitat dedicades a la venda de queviures, merceries, forns de pa, fruiteries i pastisseries, entre d'altres. Des de fa uns anys el carrer de Guimerà s'ha convertit en el carrer més comercial de la capital del Bages.

Amb el pas del temps, les botigues tradicionals -encara en queda alguna- han estat substituïdes per nombrosos locals comercials de roba, perfumeries, òptiques, joieries, parament de la llar, etc. que hi configuren un comerç especialitzat i dominat per franquícies de marques de renom. La crisi també s'hi ha notat amb el tancament i l'obertura de negocis.