Una processó a Manresa i no en Divendres Sant. La comunitat religiosa Institut del Verb Encarnat, amb fama de fonamentalistes i d'ultraconservadors, va protagonitzar ahir al vespre una marxa amb la figura de la Mare de Déu de la Mercè.

Hi van participar al voltant de 150 persones, amb la presència destacada del bisbe de Vic, Romà Casanova, que reforçava el caràcter atípic de la marxa tenint en compte la seva selectiva presència en actes litúrgics a Manresa. Ara fa tres anys que els religiosos van fer-se càrrec de la parròquia situada a la plaça de Valldaura per la marxa dels caputxins. Fins al moment havien optat per passar força de- sapercebuts, però ahir van demostrar la seva capacitat de convocatòria com a colofó a nou dies durant els quals han visitat cases de la ciutat per donar-se a conèixer i han organitzat activitats lúdiques.

Qui hagi passat aquests dies per la plaça de Valldaura de Manresa s'haurà trobat amb una situació poc habitual: religiosos amb sotana negra fins als peus i monges amb hàbit de color gris i blau damunt d'un petit escenari cantant, passant vídeos i fent espectacles còmics, una situació mai vista fins ara a la ciutat. Ahir, coincidint amb el sant de la patrona de l'església, Mare de Déu de la Mercè, el Verb Encarnat va posar fi a l'anomenada SantaMissió amb una missa presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova. La parròquia va quedar petita per la quantitat de fidels que van assistir-hi, molts dels quals van quedar-se a peu dret per seguir la cerimònia, durant la qual van fer la confirmació 15 nois i noies i 5 més van fer la comunió. La majoria eren d'origen sud-americà, el continent on l'Institut del Verb Encarnat té més presència.

Després de la missa, que va durar gairebé dues hores, bona part dels assistents -150 persones- van seguir la processó, que va sortir del carrer d'Urgell, seguint per les places Anselm Clavé i Fius i Palà, els carrers Born i Vilanova i Muralla de Sant Francesc fins a arribar a la plaça de Valldaura, on era previst beneir la creu i fer cants i balls.

Fa un any i mig Miguel Soler, rector de la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè, va demanar acollir seminaristes de Roma i monges de l'Institut Servidores del Senyor i de la Verge de Matará per fer unes jornades a la capital del Bages i, així, donar a conèixer la comunitat. Aquest juliol el van trucar de l'Institut del Verb Encarnat de Roma, on s'acullen alumnes del seminari eclesiàstic, i van dir que li concedien la sol·licitud. Així, 17 joves d'entre 20 i 25 anys van arribar a Manresa fa un parell de setmanes per participar a la Missió Santa. Soler ha explicat que han tingut un doble objectiu. D'una banda, "visitar la gent casa per casa per conèixer els més necessitats, com per exemple les persones grans que viuen soles i no reben cap tipus d'ajuda, i convidar-los a apropar-se a la parròquia i proposar-los la fe. Si no els trobem, els deixem un paperet i els informem que hi hem anat i on poden trobar-nos, amb la direcció i un número de telèfon de contacte". D'altra banda, Soler ha apuntat que també "volem donar moviment a la parròquia i visibilitat, sobretot organitzant activitats per a joves i nens". Els tallers s'han fet cada dia després de la missa, en el context de la novena (conjunt de pregàries o d'actes religiosos a fer durant nou dies) i dels 50 anys del temple.

La comunitat religiosa del Verb Encarnat va arribar a Manresa fa tres anys precedida per la fama de fomentar l'integrisme ultraconservador catòlic. En aquell moment, sectors lligats a l'Església van criticar la decisió del bisbe de Vic, Romà Casanova, qui va explicar a Regió7 que va prendre la decisió de portar-los "forçat per les necessitats de buscar altres ajuts fora de la diòcesi" (vegeu edició del 25 de setembre del 2007).