Les obres d'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa podrien quedar aturades durant mesos si la Generalitat no signa aquesta legislatura l'acord de govern que ha de garantir-ne el finançament. Amb la primera fase pràcticament enllestida, l'absència del document que acredita el finançament impedeix iniciar el procediment de licitació de les obres per escollir l'empresa que enllestirà el projecte d'ampliació.

Malgrat que la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, va desplaçar-se a la capital del Bages, el mes de desembre passat, per signar un compromís que assegurava que no hi hauria aturades entre la primera i la segona fase, el Consell Executiu de la Generalitat encara no ha signat l'acord de govern que ha d'assegurar el finançament de la segona fase de les obres. El global de la inversió puja 147 milions d'euros, dels quals el 55,4% l'aporta la Generalitat.

Segons han informat des de la UTE Bages Sanitària, el conglomerat d'empreses encarregades d'executar la primera fase de les obres d'ampliació de l'hospital, la seva feina ja està pràcticament enllestida. Per iniciar la segona fase és necessari un nou concurs, i "sense el document oficial" no es pot produir. El conglomerat que formen les empreses Constructora d'Aro, SA; Constructora Pai, SA; Cots i Claret, SL; i Electromecànica Soler, SL, que tenen voluntat de presentar-se al nou concurs per dur a terme la segona fase, han assegurat que tenen l'esperança que l'acord arribi aviat "pel bé de la ciutat". I és que, segons han alertat, les eleccions autonòmiques poden suposar un entrebanc. "Si no se signa aquesta legislatura, el procediment de licitació de les obres podria perllongar-se durant mesos", han assegurat.

Tant l'Ajuntament de Manresa com la Fundació Althaia treuen importància al retard en l'acord. El regidor de Salut, José Luis Irujo, ha reconegut que el consistori manresà "no ha rebut la confirmació oficial i per escrit de la continuació del projecte". No obstant això, ha assegurat que "a partir de les paraules de la consellera Marina Geli i de tot el seu equip sabem que el projecte complet d'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu compta amb el finançament de la Generalitat". Per la seva part, des de la Fundació Althaia han assegurat que els treballs "segueixen els terminis previstos" i que estan pendents que el Govern català "aprovi el finançament per a la segona fase, una actuació que no està a les nostres mans".

Des de la Generalitat, el gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya central, Toni Iruela, ha insistit que el compromís de Geli d'evitar aturades continua vigent. No ha confirmat si la signatura es produirà o no al llarg d'aquesta legislatura, únicament que tot resta en mans del Consell Executiu de la Generalitat.

La segona fase de les obres d'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu és previst que duri uns tres anys. Els treballs que s'hi duran a terme inclouen la construcció de dos cossos més i la remodelació de l'edifici actual.

Quan estiguin construïts els quatre cossos de l'edifici, l'Hospital Sant Joan de Déu tindrà una superfície de 40.000 m2, als quals caldrà afegir els 20.000 de l'edifici actual.