La demanda que rep el centre de formació d'adults Jacint Carrió de Manresa és molt superior a la seva capacitat d'oferta. A partir del gener, com a mínim pel que fa a l'obtenció del graduat en educació secundària, la situació millorarà. I és que entrarà en funcionament un centre de suport de l'Institut Obert de Catalunya (IOC), que serà de referència al Bages. Com una universitat oberta, però en ensenyament secundari. Com anar a un institut, però virtual.

Segons dades aportades per Fermí Porta, director de l'escola d'adults Jacint Carrió, amb seu a casa Caritat, aquest curs, amb les inscripcions tancades, "el nombre de persones interessades a cursar el graduat en ESO que no han estat ateses ha estat de 50", que és justament la capacitat que preveu poder assumir l'escola mitjançant el nou punt IOC. Porta assegura que "una bona part d'aquestes persones es van manifestar interessades a estudiar a través de l'IOC quan els vam comentar la possibilitat que el nostre centre esdevingués centre de suport a partir del trimestre d'hivern". Les matriculacions es faran aquest mes, entre els dies 8 i 12.

Ahir al migdia es va fer la presentació del nou punt IOC a Manresa. Hi van participar Júlia Estaran, cap de l'àrea per a la Coordinació i la Planificació Escolar dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central; Ferran Aguilera, conseller comarcal d'Educació, i Porta. També hi van ser presents Sònia Díaz, regidora d'Educació, i Lídia Ruiz, de l'associació cultural el Cedre, que assumirà el pes administratiu del nou servei.

Estaran va destacar que "un dels objectius primordials del departament d'Educació en referència amb la formació d'adults és afavorir que tots els ciutadans tinguin la possibilitat d'assolir una formació bàsica i accés a uns ensenyaments que els obrin camí per realitzar, posteriorment, estudis superiors". I va atribuir a aquest objectiu la signatura del conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal que permetrà la implantació del centre de suport. Hi va afegir, també, com una altra raó de pes la gran demanda que hi ha al Bages per aconseguir el graduat en ESO, "que no podien assumir les escoles d'adults autoritzades", com és el cas de la Jacint Carrió.

Aguilera va quantificar en 5.000 euros l'ajut del departament d'Educació al Consell Comarcal per portar l'institut virtual a Manresa. Diners que faran possible "que hi pugui haver un suport administratiu per mitjà de l'associació cultural El Cedre. Gràcies a aquest suport, a la infraestructura que posa a disposició el departament d'Educació i a unes hores de dedicació del professorat, l'any vinent podrem oferir aquest punt IOC".

Porta va oferir la informació més pràctica. Va remarcar que si enguany l'escola que dirigeix ha pogut afrontar amb més comoditat la demanda per fer el graduat en ESO ha estat perquè s'ha augmentat un grup, s'ha passat dels tres a quatre. Va explicar que a l'hora d'aconseguir el graduat en ESO virtualment es pot fer "tot a distància, fent els exàmens a Barcelona o disposant d'un punt de suport" com el que hi haurà a l'escola Jacint Carrió. "Hi dedicarem cinc hores setmanals amb un tutor que guiarà l'alumnat per entrar al sistema i saber quin és l'itinerari formatiu que més li convé segons la seva disponibilitat i els coneixements previs que tingui". Els alumnes sense Internet a casa podran utilitzar l'aula d'informàtica d'aquest centre, on també es faran els exàmens.

La previsió és que l'alumne trigui dos anys a obtenir el graduat, a raó de 17 crèdits per curs, que es divideix en tres trimestres, "de tardor, hivern i primavera, ja que es pot incorporar al que vulgui". Dependrà de cada cas, de la disponibilitat horària i de les convalidacions, si és que n'hi ha, que l'estudiant trigui més o menys temps. Hi va afegir que alumnes que ara estudien per obtenir el graduat presencialment podran obtenir els mòduls a distància si, per culpa de l'horari, no els poden fer presencialment tenint en compte que "a distància aquests mòduls s'ofereixen cada trimestre i nosaltres només un cop l'any". Quant a la previsió d'alumnes, va dir que "estimem la nostra capacitat màxima per atendre unes 50 persones", si bé no serà fins que comenci el curs, a partir del gener, que es veurà com respira.