Satisfacció, somriures i cares de felicitat. La Generalitat va aprovar ahir, finalment, en el darrer consell de govern abans de les eleccions, el finançament de 60 milions d'euros per a la segona fase de les obres d'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu. És lògic, doncs, que les cares dels membres del patronat de la Fundació Althaia i dels regidors de l'Ajuntament en la roda de premsa que van convocar fossin d'autèntica felicitat.

Les obres, va informar Manel Jovells, director general de la Fundació Althaia, no es reprendran immediatament. Trigaran mig any (i en fa mig més que estan aturades, acabada la primera fase) perquè caldrà licitar l'actuació i va dir que no serà ràpid; "hi estarem uns cinc-sis mesos, perquè es preveu una concurrència important perquè és una obra important". Va informar que, mentrestant, a l'antic Sant Joan de Déu, on es faran reformes amb els diners de la segona fase, es començarà a avançar feina. Malgrat que l'obra nova necessita aquest procés de licitació, l'obra que pivota a l'hospital actual ja la començarem a fer".

El que ha fet el Govern català ha estat autoritzar una partida de 60 milions d'euros distribuïts en els exercicis 2011 a 2026 per retornar la inversió derivada l'execució de l'ampliació de l'hospital en aquesta segona fase, que hauria d'estar acabada el 2014. És a dir, que Al-thaia cercarà els diners al sistema financer i la Generalitat els hi anirà retornant de mica en mica. Jovells va dir que és "exactament igual que com es va fer la primera fase. No hi ha cap canvi respecte al que esperàvem i el que és".

Trucada de Geli

Jovells va explicar a Regió7 que ahir al matí va rebre una trucada de la consellera de Salut, Marina Geli, que l'informava de l'acord, i que el dia abans el comentari era que aquest "podia entrar al consell de govern no per la via oficial sinó mitjançant una trucada". En les paraules que va pronunciar a la roda de premsa va fer públic el seu agraïment a Geli, perquè "sempre ha cregut en aquest projecte".

El torn de paraula el va obrir l'alcalde Camprubí. "Estem contents", va dir, envoltat de membres del patronat i dels regidors del tripartit manresà Josep Lluís Irujo (PSC), Ignasi Perramon (ERC) i Xavier Rubio (ICV-EUiA).

Compromís complert

Camprubí, que va assegurar desconèixer per què s'ha trigat fins al darrer consell de govern per aprovar els diners, va posar èmfasi en el preacord de finançament signat per Geli el desembre passat i en el compromís del President, José Montilla, fa mig any, a l'Expobages. "Es va comprometre amb la ciutat en temes d'educació i de salut i, malgrat que les situacions econòmiques han canviat molt, el seu compromís amb la ciutat s'ha complert". Avui, Montilla farà un acte electoral a Manresa.

L'alcalde també va recordar la complexitat que va implicar el disseny de la fusió hospitalària i va dir que "quan nosaltres ens presentem per demanar aquesta segona fase portem com a bagatge" la feina ben feta en la primera. Va citar com a clau d'èxit "el compromís des del primer dia entre Althaia, el territori i el govern".

Un hospital capdavanter

Jovells també va parlar de "satisfacció" i va assegurar que el d'ahir era un dia "molt feliç per a tots", en què "es dóna un pas decisiu a un projecte que ve de molt lluny i pretén anar molt enllà", i va fer esment a les persones "que ho han fet possible". El regidor Irujo va definir Althaia com "un projecte que neix sent una necessitat i acaba sent una il·lusió col·lectiva que avui rep un premi". Ell també va dir estar "feliç" i "molt satisfet" perquè l'acord de finançament permetrà "fer d'Althaia un dels hospitals capdavanters de tot Catalunya. De fet, les urgències que avui ja estan en funcionament són de les millors que hi ha a Catalunya en aquest moment", va afirmar.

El regidor Rubio va admetre que la decisió presa ahir pel govern "tothom hauríem volgut que s'hagués pres abans, però ha arribat quan ha pogut". Rubio va cridar la ciutadania a "valorar el patrimoni sanitari i sociosanitari que tenim al nostre territori".

També van intervenir Manel Balcells, membre del patronat pel departament de Salut, i Boi Ruiz, president del comitè executiu del patronat. El primer va felicitar Jovells per la seva gestió i, com Rubio, va instar la ciutadania a "estar molt orgullosos de l'hospital que teniu i acabareu tenint quan acabi aquesta segona fase, que té un nivell de prestacions per sobre de la mitjana de Catalunya". Ruiz va dir que "Althaia té una singularitat que la fa un exemple a seguir, que és la seva capacitat per racionalitzar la gestió dels recursos públics en el sector sanitari".

Al matí, Pere Culell, alcaldable per ERC les properes eleccions municipals, manifestava que "estem satisfets que s'hagi pres aquesta decisió que durant mesos ha estat en perill i en algun moment molt en perill". Afegia i celebrava que "aquesta vegada tots hem estat d'acord fent de gota malaia per tirar-ho endavant".