Això s'enfonsa?

No. Hi ha hagut una garrotada evident, això no ho podem negar, però hem de tenir calma. Els partits demostren la seva vàlua quan remunten després d'una patacada.

ERC ha pecat d'arrogància en algun moment?

És possible que en algun moment haguem estat arrogants, però és evident que hi ha hagut una aposta estratègica que no s'ha entès i que jo tornaria a fer pel bé del país, malgrat l'enorme cost que ha tingut per al partit.

Vol dir que tornaria a firmar el segon tripartit?

Gràcies al segon tripartit, perquè al primer gairebé no vam tenir temps per a res, hem posat un llistó molt alt de serveis i de l'estat del benestar en benefici de les classes populars. Sense apujar aquest llistó Catalunya no hagués entrat en conflicte amb Espanya, no com fa el centredreta, que frena els serveis i s'estalvia el conflicte. Nosaltres hem jugat a favor de les classes populars. També hem apujat el llistó en temes identitaris com el decret del català a les universitats o la llei del cinema. Quan s'havia fet això? A veure ara qui té nassos de tirar-ho enrere.

Hi ha qui sosté que és el tripartit el que els ha fet perdre la meitat dels diputats.

La gent no ens ha perdonat que féssim president José Montilla. També hi ha hagut grans grups de comunicació com Godó que ens ha enviat tota la seva artilleria pesada, i des de Madrid hi havia la Brunete mediàtica. Hem rebut per terra, mar i aire.

Però també deuen haver comès errors, no?

Hem comès errors, però no només nosaltres. El primer és la dependència dels socialistes catalans al PSOE. Ens ha anat fatal. Com a derivada d'això, després de la sentència del Constitucional hi va haver un abans i un després. Quan el PSC va fer marxa enrere i va dir que s'havia de tornar a negociar amb Madrid es va acabar el tripartit. Es va fer impossible reeditar-lo. Un altre error és el sistema de governança d'Esquerra.

Ha comentat errors del PSC i Esquerra. De l'altre soci de Govern, Iniciativa, què n'ha de dir?

Iniciativa, que és qui més es va omplir la boca de tripartit, és qui ha actuat amb més deslleialtat amb el Govern. On ERC i PSC fèiem canvis a favor de la centralitat política del país i ens disputàvem l'electorat amb CiU, Iniciativa posava aigua al vi amb sortides radicals destinades a la seva clientela.

Tampoc no és que s'hagin explicat gaire bé.

Montilla és un home d'una gestió molt eficaç, ha actuat pulcrament amb els consellers i ha entès què era la coalició. Però no ho ha explicat, ja sigui pel seu caràcter o la seva dependència al PSOE. Fer un relat de govern és fer relat de país, i va arribar a un moment en què la tensió amb el PSOE era tan forta que no va fer un pas més. Estàvem acostumats que Pujol fes poc, però cada setmana feia un discurs, i malauradament la gent no vota pel que fas sinó per les emocions, i aquí no s'han creat emocions. El vicepresident Carod també ha callat molt. El tàndem que havia de fer el relat no ha estat al nivell.

Què en pensa, dels resultats de grups que van sortir d'ERC, com Reagrupament o Solidaritat?

Van dir que encapçalarien l'onada independentista, que això seria un tsunami i que Esquerra quedaria a la marginalitat. Nosaltres estem tocats però no enfonsats, però i ells què? L'independentisme exprés ha fet el ridícul, però la partida ens ha costat molt cara a tots. Són monotemàtics, populismes que no solucionaran res, però en èpoques de crisi les classes populars s'hi apunten com si fossin la Verge de l'Alba.

Les eleccions ja han passat i ERC ha rebut. Què s'ha de fer?

A ERC s'ha de configurar una direcció amb la màxima unitat que faci un full de ruta fins després de les municipals o les espanyoles. Llavors s'ha de celebrar el congrés on es reformin els estatuts i es faci un programa estratègic. Ja hem fet de crossa de l'autonomisme del federalisme d'esquerres. Per al partit ha estat negatiu però ho hem fet pel país. Ara només queda reforçar ERC com a pal de paller per la independència. I això no es fa en 4 dies perquè hem tingut una davallada a nivell nacional.

Joan Puigcercós és qui ha de liderar aquest nou rumb?

Crec que li toca. No pot llençar la tovallola; si no, no seria un líder. Ha de ser capaç de sortir-se'n. La pilota la té ell, però ha d'aconseguir un consens ampli. Ell i el seu equip, i em considero un suporter, haurem de canviar de model, amb més diàleg i concessions. També crec que hem pagat la ressaca d'un congrés mal solucionat i s'ha de tancar. Cal obrir una nova etapa amb fonaments més sòlids, amb projecció social. Els que prometien la independència l'endemà de les eleccions han fracassat.

Aquest no és el millor escenari per encarar unes municipals d'aquí a sis mesos.

Les municipals crec que aniran bé, que aguantarem perquè s'ha fet bona feina a nivell local. Quan parlem de municipals no parlem d'independència sinó de guarderies, de trànsit, de teatre. Això té poc a veure amb la independència d'una forma immediata. Hem de posar les coses al seu lloc, hem d'atraure gent diversa, gent que se'ns ha perdut, gent de centre esquerra que tingui una visió d'un país lliure.