Atapeïts a classe i atapeïts a les escoles. Tot i la posada en marxa els últims anys de tres col·legis nous a Manresa, la Sèquia, l'Ítaca i el de Valldaura, la pressió demogràfica continua empenyent i obliga a crear nous grups dels més petits en centres pensats i construïts per tenir-ne només dos. Sis dels dotze col·legis públics que hi ha a la ciutat es troben en aquesta situació. En canvi, els centres concertats no tenen aquesta pressió.

Quatre escoles han vist els últims cursos com els han ampliat els grups d'alumnes de P3 per poder garantir la seva escolarització davant l'últim boom demogràfic. Són la Sèquia, el Puigberenguer, la Font i Serra i Húnter. Aquesta situació es tornarà a repetir el curs vinent en dos centres més, segons ha decidit el departament d'Educació de la Generalitat. Són, novament, la Sèquia, l'Ítaca i el Sant Ignasi. Aquesta decisió ha generat resignació entre la direcció d'aquests centres i malestar entre les associacions de pares i mares d'alumnes, que denuncien que això provoca manca d'espai, una excessiva massificació i un retrocés pedagògic.

El director del CEIP Sant Ignasi, Fernando López, explicava que la decisió els ho van comunicar recentment, però que els ho han d'acabar de confirmar. "No ho tenim clar", afirmava, "fa molt temps que no tenim una línia triplicada". Assegurava, però, que per a qualsevol escola tenir un grup més "ho complica tot una mica".

En el cas del Sant Ignasi hauran de buscar on encabir el nou grup de P3 afegit, i això vol dir sacrificar alguna aula, com la de música, la d'ordinadors o la de tallers, "que van quedar lliures quan van marxar als instituts els alumnes de 7è i 8è i que vam adaptar per convertir-les en aules multifuncionals. Per aquesta banda hi perdrem". En l'escola Sant Ignasi també es dóna el cas que P3, P4 i P5 són al parvulari, en un edifici a part dels estudiants de primària. Si ara hi afegeixen un grup més, alguna classe s'haurà de traslladar fora del seu àmbit natural i possiblement un dels grups de P5 haurà d'anar a l'edifici central de l'escola, amb els alumnes de primària. Aquesta situació ja es dóna actualment a la Sèquia. El que sí que està descartat és que posin un mòdul per encabir el nou grup. "Sacrificarem un espai i continuarem treballant", sentenciava.

Pel que fa a l'increment del nombre d'alumnes, López considera que tenir-ne 475, que són els que hi haurà el proper curs si finalment hi arriba el nou grup de P3, "no serà cap problema. A més a més, entre 36 mestres que som un més no s'ha de notar".

En la mateixa situació hi ha l'escola Ítaca. La seva directora, Conxita Oliver, afirmava que "tenir un grup més és sempre com una mena de bolet ". Deia que a les escoles públiques en general "els han triplicat grups en un moment o altre, i ens havia de tocar", encara que això "trastoca tothom". L'Ítaca ha estrenat enguany l'edifici de la seva escola que precisament han ocupat els alumnes d'educació infantil. La resta encara són en cargoleres perquè les obres no estan acabades.