Una xarxa sense fils per comunicar-se lliurement. Aquest el propòsit de Guifi.net, un projecte sense ànim de lucre nascut el 2004 a Gurb i que amb el temps s'ha anat estenent per tot Catalunya, i ha arribat a tenir actualment uns 11.248 nodes operatius. Albert Homs, Xavier Martínez, Ramón Navarro, Joan Martínez i Francisco del Águila, alguns d'ells professors a la Politècnica, entre molts altres, han col·laborat a implantar aquest sistema de connexió a Internet al Bages. Entrevistem Albert Homs, administrador i cap més visible del grup Guifi.netal Pla de Bages.

Per quin moment passa la xarxa Guifi.neta la zona del Bages?

Hi ha aproximadament uns 100 nodes funcionant, dels quals deu són els principals i formen part del sistema en estrella. A més a més, hi ha gairebé 70 nodes projectats. A Manresa, a nivell de teulada, tenim cobertura a tota la ciutat.

Com es manté aquesta xarxa? Amb quin pressupost?

Quan vam començar, l'Ajuntament de Manresa va finançar unes jornades formatives i es va comprar material per fer demostracions tècniques que, després, es va fer servir per a les instal·lacions i que encara ara s'utilitza. Després hi va haver una altra subvenció de l'Ajuntament ja dedicada a equipament, i la resta s'ha anat finançant a través de l'aportació solidària dels participants. D'això en diem apadrinaments; quan es necessiten diners per comprar algun material, obrim un apadrinament a la pàgina web i la gent hi posa el que vulgui.

Quins són els avantatges i inconvenients d'aquesta xarxa?

Depèn de qui en sigui l'usuari. Si parlem d'un usuari normal, l'avantatge principal és que la navegació web a Internet és gratuïta. Un altre avantatge també és que la navegació per l'Intranet (útil per connectar dos o més ordinadors) també és gratuïta. A les empreses, Guifi.netels pot interessar perquè ells controlen la seva connectivitat i entre les seves seus no depenen d'un tercer.

I inconvenients?

L'inconvenient és alhora una fortalesa i és que tot t'ho fas tu. Això hi ha persones a qui agrada, però a altres se'ls fa molt pesat i dificultós. Ara bé, es pot contractar algú perquè et faci la instal·lació i el manteniment.

Quines velocitats pot arribar a aconseguir l'usuari que es connecta per mitjà de Guifi.net?

Guifi.net fa servir tecnologies de ràdiofreqüència per establir connexions sense fils i opera en les bandes de 2,4 i 5 GHz, i les velocitats reals que s'han obtingut dins de diferents trams de la xarxa van des dels 0,5 als 4Mbps en els 2,4Ghz i fins a 60-80Mbps amb els últims aparells que s'han muntat a 5GHz. La velocitat és extremadament difícil de preveure, ja que cada tram de xarxa té una velocitat diferent i si has de passar per un tram lent s'alenteix, tot i que en algun vagi ràpid.

Llavors, quines limitacions té l'Internet que ofereix la xarxa?

A la zona del Bages, Guifi.netha implantat un sistema de connexió diferent del de la resta de Catalunya. En general, les connexions són extremadament escasses i la majoria dels punts d'accés estan finançats per entitats com ara biblioteques i gestionats, de manera que només es permet la navegació per pàgines web. En el cas del grup del Bages, com que la connectivitat a Internet la compartim usuaris particulars, és més potent i, de moment, els qui posen l'ADSL no han restringit res, però no es descarta, i és gairebé segur, que acabarà com a la resta de Catalunya: fent restriccions i limitant l'accés amb usuari i contrasenya. També cal dir que, fins ara, el que ens passava a Manresa era que molta gent es connectava i el rendiment era força dolent. Això s'ha acabat perquè, des de l'estiu passat, hem canviat d'aparells i ja no hi ha diferències entre connectar-se via ADSL i amb Guifi.net.

Per quins motius es limitarà l'accés?

Principalment, perquè la capacitat de l'amplada de banda és limitada i, com més usuaris hi ha, més disminueix la velocitat. El que funciona molt bé a la resta de Catalunya és que, si no estàs ben connectat a la xarxa, no et donen nom d'usuari i contrasenya i, per tant, no hi pots accedir. Així es limiten les males connexions que molesten els que estan ben connectats. A Manresa hi ha gent mal connectada que fa baixar el rendiment dels altres. Mal connectada en el sentit que té mal feta la instal·lació o bé que geogràficament el senyal no és bo.

Hi ha alguna altra diferència entre el Guifi.net d'altres zones de Catalunya i del Pla de Bages?

Sí, bàsicament l'orografia i la urbanització de la ciutat. Manresa té un problema principal, i és que no és plana; té una gran diversitat d'edificis i diferents amplades de carrers i això, a nivell de transmissió de ràdio, és terrible. És per això que la tecnologia que fa servir aquesta zona és diferent.

Quina és la diferència en aquesta tecnologia?

Guifi.net va començar a fer servir el sistema infraestructura, que consisteix en un emissor que emet el senyal i tot de màquines que el reben i parlen només amb aquest (estructura en estrella: hi ha un node central principal i n'hi ha altres que s'hi connecten). A la zona del Pla de Bages vam optar per un sistema anomenat ad-hoc, que consisteix que tots parlen amb tots, de manera que tothom és emissor i receptor alhora (en lloc de ser una estructura tipus estrella és com una malla en què cada màquina pot enllaçar-se amb qualsevol altra). Prevèiem que amb l'estructura en estrella Manresa tindria moltes zones sense cobertura, i es va plantejar aquesta alternativa per arribar a llocs que l'estructura en estrella no arribava. Fins que vam veure que amb la malla també teníem problemes. Al final, hi ha una barreja dels dos sistemes.

Hi ha força gent que coneix Guifi.net o manca interès?

L'interès de la gent va a temporades. Gent interessada n'hi ha hagut molta; alguns han perseverat i s'han aconseguit connectar; d'altres, han abandonat només saber de què anava. Va per etapes. Jo suposo que quan algú es connecta i li funciona ho transmet als altres i hi ha més interès.

Com ha aconseguit sobreviure legalment Guifi.net?

Filosòficament,Guifi.netha crescut més que totes les altres xarxes lliures d'Espanya. Aquestes han anat morint, però Guifi.netha aconseguit trobar la manera de donar Internet gratis via Proxy (usuari i contrasenya). La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) diu que el que fem està ben fet. Legalment, la nostra raó de ser és que els usuaris creen una xarxa en què cadascú és propietari del seu tram i permet als altres fer-lo servir. Això és legal; es diu autoprestació dels serveis de comunicació i no cal ni notificar-ho a la CMT. Pel que fa a la connectivitat, no donem servei a Internet, sinó que compartim connexions i no hi ha cap garantia de servei perquè qui ofereix Internet pot decidir deixar d'oferir-ne en qualsevol moment. És perfectament legal perquè hem trobat l'encaix legal dins la CMT i no ens n'amaguem.