El carrer del Balç, un dels elements patrimonials més rellevants de Manresa, obrirà les portes aquest dissabte, de 10 a 14 del matí. L'Ajuntament ha organitzat una visita guiada perquè els ciutadans puguin veure en primera persona l'estat avançat de les reformes del carrer. Serà un petit tast d'un espai que obrirà museïtzat i definitivament el proper mes de maig.

Aquest dissabte, els assistents podran visitar sis sales, algunes d'elles amb les voltes originals conservades i d'altres amb els arcs reformats. A més, podran passejar per entre les parets de pedres reformades amb formigó o pedra seca. També tindran oportunitat de trepitjar dos trams de paviment que daten del segle XVI i XVII, un d'ells format per lloses de pedra i un altre per còdols.

Els treballs de rehabilitació -amb un pressupost d'un milió d'euros- han servit per reconstruir parets de pedra i sostres de fusta en mal estat -que s'han substituït per formigó-, així com alguns terres que s'han reconstruït amb enrajolat.

A més, les obres també han servit per redescobrir elements antics. En una de les sales, s'ha trobat una escala interior que, segons ha anunciat l'Ajuntament, serà visible el proper dissabte tot i que no estarà habilitada per fer-se servir.

Els treballs de museïtzació començaran al març

Tot i que segons el calendari aquest dissabte s'havia d'obrir el carrer al públic amb la reforma acabada, encara resten alguns detalls per acabar la fase d'obres. Segons l'Ajuntament, fins d'aquí a dues setmanes no estaran acabats els treballs.

Un cop finalitzats, començarà la fase de museïtzació que servirà per construir el futur Centre d'Interpretació. Un centre amb el qual es pretén revaloritzar un dels elements medievals més singulars i amb més potencialitat de Manresa. "Volem que el carrer del Balç sigui un element atractiu turístic", ha afirmat el regidor de cultura, Ignasi Perramon.

Les obres religioses i civils de la ciutat durant el segle XIV, la Seu, el Carme, l'Hospital de Sant Andreu, l'ampliació de la muralla, la Sèquia i la figura del rei Pere III seran alguns dels fets històrics que tindran un protagonisme destacat en el Centre d'Interpretació. Amb l'ajuda de suports audiovisuals i fotografies, el carrer del Balç es convertirà en un espai que permetrà als ciutadants conèixer amb més profunditat la història medieval de la ciutat.

L'estrella del Centre d'Intepretació, un vídeo històric en 3D

Segons el regidor de Cultura, Ignasi Perramon, la previsió inicial és obrir el carrer del Balç als caps de setmana i, en un futur, programar visites concertades. En aquest sentit, Perramon ja ha anunciat que l'entrada al recinte serà de pagament i que inclourà la visita de la planta subterrània, on s'hi projectarà un vídeo en 3D que farà un recorregut per l'evolució històrica de la ciutat.