La plataforma Prou Impunitat a Rwanda, de la qual forma part l'entitat manresana Inshuti, farà arribar en mà a l'ambaixador de Sud-àfrica a Madrid una carta en la qual es demana al govern del país que accepti la petició d'extradició del militar rwandès acusat de la mort de la infermera manresana Flors Sirera, a més d'altres cooperants i religiosos espanyols.

El militar, que està refugiat en sòl sud-africà, és Kayumba Nyamwasa i ha estat imputat pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu amb quaranta militars i membres del Front Patriòtic Rwandès (FPR), no només com a responsables dels assassinats de cooperants, religiosos i periodistes, sinó de moltes altres morts de rwandesos.

El grup d'entitats i familiars exigeix que Kayumba Nyamwasa sigui lliurat a la justícia per l'assassinat de testimonis incòmodes de matances de civils a Rwanda i el Congo a mans del Front Patriòtic Rwandès, en el poder des del 1994. La plataforma realitza aquesta acció davant la diplomàcia sud-africana perquè quedi constància oficial del lliurament de la informació relativa a un home acusat de ser un criminal de guerra que, com es pot verificar, és actualment a Sud-àfrica en llibertat, malgrat el procés judicial en contra engegat per l'Audiència Nacional. La carta recorda que els tribunals espanyols tenen autoritat legal per jutjar crims de guerra, de genocidi i de lesa humanitat, com és el cas, encara que els implicats es trobin fora de les fronteres de l'estat espanyol, sempre que hi hagi una clara connexió amb Espanya.

La diplomàcia Sud-africana i el govern del país tindrà constància ara, per si no la tenia, que l'exgeneral Nyamwasa està imputat pel Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional pels delictes de genocidi i l'assassinat d'un missioner espanyol i tres cooperants, entre altres víctimes de Rwanda i la República Democràtica del Congo. De conformitat amb les lleis d'enjudiciament penal nacional i internacional, com que el president espanyol i altres líders han donat clarament l'esquena al president Paul Kagame -que figura en primera línia de responsabilitats però no pot ser processat per la immunitat que li confereix el càrrec-, es demana al règim sud-africà que actuï en conseqüència.

La petició detalla que la sol·licitud d'asil polític presentada per Nyamwasa no pot ser acceptada perquè Sud-àfrica va ratificar la Convenció sobre l'Estatut dels Refugiats. Esperant que aquestes notificacions siguin suficients per normalitzar l'aplicació de la legalitat internacional, les famílies de les víctimes, Inshuti i les altres entitats rubriquen la missiva.