El carrer del Balç és un exemple únic de carrer medieval i ningú no es volia perdre ahir l'oportunitat de veure'l de ben a prop. Més de 1.500 persones van assistir a la visita ciutadana a les obres de rehabilitació que s'hi estan duent a terme, i que permetran convertir una de les entrades del carrer en un centre d'interpretació medieval.

El consistori manresà va preveure visites guiades en grups reduïts, però la gran afluència de públic va obligar pels volts de 2/4 de 12 del migdia a canviar la metodologia. Així, els guies realitzaven una breu explicació sobre la història del carrer i, tot seguit, els assistents accedien lliurement al futur equipament cultural. També se'ls donava la possibilitat de veure un audiovisual sobre la història del carrer i la intervenció que s'hi està fent.

Les obres de rehabilitació al carrer del Balç han permès redescobrir i recuperar elements antics, com ara una escala interior, dos trams del paviment datats entre el segle XVI i XVII, així com restaurar algunes de les voltes del casal noble o les parets de pedra.

El Centre d'Interpretació s'ubicarà en l'antic casal noble, situat a l'entrada que dóna a la baixada del Pòpul. Amb les obres de rehabilitació s'han restaurat 14 sales. Així, amb l'activitat d'ahir, inclosa dins del cicle de Visites a la Manresa que estem fent, els assistents van poder passejar pels espais abans que es museïtzin. Cadascuna de les sales tenia una breu descripció, així que, tant els que van participar en la visita guiada com els que ho van fer lliurement, van poder conèixer una mica més la història del carrer i quin era el futur de cadascuna de les dependències. Així, van poder saber que, per exemple, la sala de les columnes inclourà una maqueta animada del que va ser el carrer del Balç, i que a la sala celler es projectaran hologrames d'un personatge que explicarà com era la Manresa medieval.

El Centre d'Interpretació farà compatible el seu caràcter local amb una vocació nacional. El rei Pere III hi tindrà un paper central, però també en seran protagonistes les grans obres del segle XIV, com la Seu, el Carme, l'Hospital de Sant Andreu, l'ampliació de les muralles, el Pont Nou i la Sèquia.