El terreny situat al costat del Cardener que ocupaven els últims horts que es van retirar, concretament els que hi havia davant la caserna de la Guàrdia Civil, s'està convertint en prat. L'objectiu és que la zona recuperi la fesonomia de terrassa fluvial que caracteritza els espais propers al riu.

En aquests moments ja s'han retirat tots els horts que durant anys han proliferat al costat del riu, per permetre que l'espai passi a formar part del parc públic. Inicialment, es van treure els horts més propers a la fàbrica dels Panyos i el 2010 es van eliminar els més propers al Pont Nou. A les persones que cultivaven un hort en aquests terrenys se'ls va oferir la possibilitat de continuar-ho fent als equipaments d'horts municipals que Manresa té al Xup i al Poal.

L'objectiu de l'actuació és recuperar i conservar la funcionalitat ambiental de l'espai fluvial del riu Cardener en aquest punt obtenint un bosc de ribera madur. Acabat el trasllat dels horts, s'han eliminat els residus que hi quedaven, s'ha controlat i disminuït l'erosió superficial del sòl en talussos i ribes i s'ha eliminat la vegetació de canyes i robínies per substituir-la amb vegetació autòctona fomentant la diversitat de la vegetació de ribera. Els arbres que s'hi plantaran són: àlber, pollancre, freixe de fulla petita i salze; la plantació arbustiva: tamariu, gatell, sanguinyol i saüc, i la vegetació amb contacte a l'aigua: boga i canyís.

Visita ciutadana

L'espai recuperat on hi havia els horts és un des paratges per on transcorrerà, demà, la visita ciutadana organitzada per l'Ajuntament, que es farà de les 10 del matí a les 2 del migdia i que tindrà la Fàbrica dels Panyos com a punt de trobada. La visita s'organitzarà en grups de vint persones, que faran un recorregut d'aproximadament dos quilòmetres pel Parc del Cardener seguint les explicacions d'un guia. També, com ja és habitual, es projectarà un audiovisual que tracta sobre l'Anella Verda i el Parc del Cardener.