Les escoles de primària tornaran el curs vinent a les cinc hores diàries. La sisena hora, una de les mesures estrella del Pacte Nacional per a l'Educació impulsat pel tripartit, només es mantindrà en escoles d'entorns socioeconòmics desafavorits, i els mestres seran repartits entre col·legis i instituts. Així ho va explicar ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que va assegurar que la decisió comportarà mobilitat geogràfica i de centres educatius per als docents, però no retallada de plantilla.

Tot i que no s'ha establert encara el nombre de centres públics en què es mantindrà la sisena hora, la consellera va explicar que es consideraran una sèrie d'indicadors com l'abandonament escolar, la demanda de places, el nombre d'alumnes amb necessitats educatives especials i el nivell de formació familiar, entre d'altres, per decidir quin centre serà autoritzat a mantenir-la. "No seran poques" les escoles públiques que mantindran la sisena hora, va dir Irene Rigau, sense precisar quantes es preveuen, a l'espera de conèixer les opinions dels Serveis Territorials d'Ensenyament.

Amb caràcter general, els centres públics d'educació infantil i primària de titularitat del departament d'Ensenyament podran dedicar una part dels recursos assignats a la plantilla per a la sisena hora per atendre activitats de suport als alumnes del primer cicle d'educació primària i el pas de la primària a la secundària.

Aquests reforços es dedicaran a la lluita contra el fracàs escolar, sobretot en l'àmbit de la lectoescriptura i les matemàtiques. L'atenció específica es donarà fora de la franja ordinària de les cinc hores diàries d'escolarització, amb la qual cosa pot donar-se el cas que un nen que necessiti reforç surti de l'escola més tard al matí o en acabar la jornada escolar, en funció de com organitzi cada centre l'atenció individual.

Segons Rigau, la supressió gairebé general de la sisena hora s'ha adoptat en no haver-se constatat una relació directa entre aquest allargament horari i l'èxit escolar, tot tenint en compte les dues avaluacions realitzades a alumnes de sisè de primària des que es va començar a aplicar l'any 2006, va indicar la consellera.

L'aplicació d'aquesta mesura tindrà conseqüències laborals per als docents, ja que un nombre indeterminat dels que van ser contractats per a l'aplicació de la sisena hora (uns 4.600, aproximadament) hauran de canviar d'escola i fins i tot podran ser traslladats a un institut. Rigau va assegurar que la mobilitat geogràfica que es generi "quedarà circumscrita a la mateixa població o comarca".

La consellera va rebutjar que la supressió de la sisena hora de forma gairebé generalitzada als centres públics generi discriminació respecte als alumnes de la concertada, que sí que realitzen aquesta hora en activitats complementàries abonades pels pares.

Totes aquestes resolucions de caràcter organitzatiu i laboral no comportaran cap tipus d'estalvi ni de despesa per al departament, va assegurar la consellera, que va reblar que al capítol 1 (despeses de personal) no "hi haurà increment".

Per a la posada en marxa de la reforma específica de la sisena hora, el Govern català haurà d'aprovar un acord, ja que també la seva implantació va ser aprovada de la mateixa manera. En el tema laboral, Rigau vol una resposta positiva dels sindicats abans del maig, per tenir la plantilla docent definida amb vista al pròxim curs, de manera que la negociació se circumscriu aquest mes d'abril.