Manresa ha estat la ciutat escollida per revisar de cap a peus les bases del moviment escolta a Catalunya. Així, acollirà, a partir de divendres, la Trobada de Caps Escoltes de Catalunya, una cita històrica on es preveu que assisteixin més de 1.500 monitors.

La trobada, organitzada per la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG), tindrà com a lema En construcció. Després d'una trajectòria de més de 82 anys a Catalunya i 100 al món, la trobada pretén reforçar l'escoltisme i el guiatge a Catalunya. També es debatrà sobre el país que els joves escoltes volen i sobre com donar respostes als reptes que planteja la societat, a partir dels quatre eixos: escoltisme i país; mètode i formació; espiritualitat; i lideratge.

La gran cita dels caps escoltes començarà dissabte, a les 10 del matí a la plaça de Sant Domènec de Manresa, amb la inauguració oficial. Tot seguit, com si es tractés d'un joc de pistes, els caps escoltes, distribuïts en petits grups, es desplaçaran per la ciutat buscant espais de reflexió i debat. L'aventura, que s'allargarà fins a les 7 de la tarda, els durà a ponències dinamitzades per experts en temes de participació i associacionisme. El debat sobre el futur dels escoltes es posarà diumenge, de nou, sobre la taula. El Palau Firal acollirà la Plafonada, una exposició de diferents reflexions sobre com ha de ser l'escoltisme plasmades en plafons.

La trobada dels caps escoltes també inclourà activitats lúdiques en cadascuna de les jornades. Divendres, dia en què es preveu l'arribada de la major part dels monitors, hi haurà un gran concert al Palau Firal amb les actuacions de Local109, Capità Hardrock, El Veïnat i Clepton. L'endemà, i després de la gimcana per la capital del Bages buscant espais de reflexió i debat, es farà una cercavila que durà els més de mil escoltes pels carrers de Manresa fins a arribar al Palau Firal, on hi haurà un nou concert. En aquesta ocasió, anirà a càrrec d'El Belda i el Conjunt Badabadoc i Kumbes del Mambo. També diumenge, després de la mostra de reflexions al Palau Firal, és prevista la gravació d'un flashmob amb els assistents a la trobada.

Diumenge al migdia, el president de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge, Arnau Garcia, i el president de la Regió Europea d'Escoltisme, Craig Turpie, seran els encarregats de dirigir l'acte de clausura de la trobada i d'exposar-ne les conclusions.

La trobada s'emmarca en el procés d'enfortiment de l'escoltisme i guiatge que va iniciar la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge fa dos anys, amb el treball conjunt de les tres associacions escoltes del país: Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Entre totes tres apleguen més de 15.000 persones i 250 agrupaments. Fa dos anys que treballen per enfortir el moviment a través de la unitat, i la trobada a la capital del Bages pretén reforçar els vincles entre els membres de les tres associacions.