El guanyador a Manresa de les eleccions municipals, Valentí Junyent (CiU), conscient de les possibilitats de ser l'alcalde, ha mesurat els compromisos en campanya, però els que ha adoptat configuren un nou full de ruta de la ciutat.

Un dels aspectes nuclears de la seva campanya ha estat el de l'urbanisme pensat per a les persones, basat en "la funcionalitat i no en fer-nos notar", i deixar per al passat la política "elitista i autista" que s'ha seguit.

Junyent vol una ciutat més ben il·luminada, més ben mantinguda, amb una regidoria específica per a les relacions comarcals que teixeixi el lideratge de la Manresa capital, amb unes entrades que facin molta més patxoca i un aparcament sota la plaça Milcentenari.

Per començar, el nou govern convergent farà una auditoria econòmica de l'estat de les finances municipals i actuarà en conseqüència. Aquest és un àmbit que de ben segur portarà cua. De la mateixa manera que el 1995, l'estrenat pacte de progrés va utilitzar el llast de l'herència econòmica convergent com a justificació de moltes accions que calia endegar a la ciutat però no era possible per manca de diners, ara la història es repetirà, però a l'inrevés. Fa 16 anys, PSC, ERC i ICV, de la mà del regidor d'Hisenda Eduard Teixeiro, van aplicar una política d'austeritat -que ja havia començat a gestar-se en el tram final del mandat convergent- que es va traduir en superàvit rere superàvit fins a arribar a eixugar el dèficit acumulat. En aquest camí va jugar un paper decisiu l'entrada en un dels moments de més expansió de l'economia estatal, de la mà del boom immobiliari. En els pròxims anys es veurà si els vents econòmics tornen a ser favorables o la història de la hisenda municipal cal continuar escrivint-la en vermell.

Un altre factor a tenir en compte serà l'actitud del nou executiu en relació amb la revolta dels treballadors, entre aquests els agents de la Policia Local, mobilitzats contra la retallada del seu sou més enllà del 5% general decretat per Zapatero. En una entrevista concedida a aquest diari just després que es conegués que seria Valentí Junyent i no Alexis Serra el candidat convergent a l'alcaldia, va afirmar sobre aquest tema que "els que menys haurien de pagar la situació econòmica preocupant de l'Ajuntament de Manresa són els seus treballadors". Cal recordar que CiU va votar en contra de la retallada del 9,27% a treballadors de l'Ajuntament i segurament no passaran gaires dies abans que el personal li reclami que actuï en conseqüència.

Repassant el seu programa electoral, els debats i declaracions una constant del candidat convergent ha estat la defensa d'una ciutat més ben il·luminada. Coneixedor del poder dels rebots no només sota els taulers d'una pista de bàsquet sinó a l'hora de comunicar suggerint més que afirmant, Junyent ha parlat molt més d'il·luminació que de seguretat, per posar un exemple. Sobre la capitalitat de Manresa ha defensat el dret dels territoris a formar part o no del projecte de la Catalunya central, però una acció concreta a emprendre serà la creació d'una regidoria encarregada de les relacions territorials. Serà des d'aquí des d'on es lluitarà per evitar que el tren enllaci Manresa i Barcelona en el mateix temps que fa un segle i mig. També ha promès transparència a l'hora d'aplicar els criteris que duen a la concessió d'ajuts públics i un seguiment que garanteixi la implicació personal per a la resolució de la situació que origina la necessitat de suport. A l'espera de veure com es van materialitzant aquests plantejaments no hi ha dubte que a partir d'ara hi ha un nou responsable per capgirar una situació que ell mateix denunciava: que Manresa ha de ser més, ha de ser capdavantera.

Algunes de les seves propostes són que les entrades de la ciutat facin molt més goig, convertir el barri vell en un centre històric, connectar el Cardener amb el Passeig, fer del Puigcardener el parc patrimonial de la ciutat: la Seu, el Palau de Justícia, el carrer del Balç, el riu, la Cova. I tot això sent dialogant i proper als ciutadans tant els que l'han votat com els que no ho han fet.