L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC) ha establert un conveni amb la Universitat de Zuric (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, ETH) perquè, a partir del segon quadrimestre de tercer curs, dos alumnes per semestre del grau iTIC (estrenat aquest curs i que és únic a l'estat) puguin estudiar a l'esmentada universitat.

L'ETH és una de les universitats més prestigioses d'Europa pel que fa a les ciències i a la tecnologia. Al llarg dels anys hi han passat 21 premis Nobel, entre els quals el físic Albert Einstein. El motiu de l'acord l'ha motivat el fet que la nova titulació iTIC està confeccionada amb el model que segueix el departament de tecnologia de la informació i enginyeria elèctrica de la universitat suïssa.

El nou grau de la UPC a Manresa va néixer el 5 de juliol del 2007 amb la voluntat d'integrar els coneixements d'informàtica, electrònica i comunicació (TIC), ja que es va detectar que hi havia un buit quant a la figura de l'enginyer iTIC demanada per la indústria. L'any passat el grau va rebre l'aprovació de l'ANECA i es va començar a impartir a l'EPSEM com a títol oficial de la UPC. Justament aquest mes, entre els dies 9 i 29, els 32 alumnes que han fet el primer curs del nou grau han de superar els darrers exàmens.

Valoració positiva

Rosa Argelaguet, directora del departament de Disseny i Sistemes Electrònics (DiPSE), que va impulsar el grau, ha fet una valoració molt positiva del curs, en què els alumnes ha tingut l'ajuda de dos mentors, escollits per la beca Enginy.cat, Adam Barberà i Òscar Moya. La seva missió ha estat guiar els estudiants i ajudar-los a integrar-se en el context universitari i a adquirir hàbits d'estudi.

Les matèries que han tingut més èxit entre els alumnes han estat Informàtica, Tecnologies de la Programació i Sistemes Digitals. El grau iTIC té 240 crèdits i una durada natural de quatre anys.