Infants prematurs, com el cas d'un nen de 28 setmanes que pesava 900 grams. Nadons amb intolerància a la llet. L'augment de parts múltiples (dones que són mares als 40 anys i per inseminació artificial) en què la mare no pot alletar tots els seus fills. Són algunes de les situacions que fan necessari el banc de llet materna, que han començat a posar en marxa els diferents centres fixos del Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, com el de Manresa, ubicat a l'Hospital de Sant Joan de Déu.

El programa per recollir llet materna es diu Mama i, si bé està en període de proves, tal com explica el doctor Ramon Salinas, cap de centre del BST a la Catalunya central i al Vallès Occidental, les dones que vulguin ja poden fer donació. Si aquesta és la seva intenció, han de trucar a la seu de l'Hospital de Sant Joan de Déu, on tenen a punt els kits amb el tirallet i biberons (entre 10 i 15 recipients estèrils del volum de 130 ml) per endur-se a casa. Amb aquesta donació el BST de Manresa passa a fer-ne de cinc tipus, amb la de sang, la de cordó umbilical, la de còrnia i la de teixits, i totes són possibles gràcies a la col·laboració amb la Fundació Althaia, remarca el doctor Salinas. De moment, de donació de llet materna n'ha fet una dona i tres han anat a demanar informació.

El valor de la llet materna

El doctor Salinas recorda que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que, quan un nen no és capaç o no pot ser alletat per la seva mare, o aquesta no disposa de prou volum de llet, la millor opció és la de la llet materna pasteuritzada donada per altres mares, sobretot en nens malalts o d'alt risc. I afegeix, també, que les donacions que guarda el BST (al banc de llet materna de Barcelona) sempre "són per prescripció facultativa". Vol dir que en queden descartades les mares que puguin alletar el seu fill però que no ho vulguin fer per la raó que sigui.

Són donants potencials les dones després del part quan estan en situació d'alletament del propi fill i que tenen llet suficient, que no estiguin incloses en alguna causa d'exclusió mèdica. El doctor Salinas diu que hi ha dos tipus de donants: "unes dones que són curioses, obertes, independents i actives, amb un nivell cultural mitjà, que donen llet perquè volen, i un altre grup de dones que han tingut alguna experiència pròpia o propera que els ha fet reflexionar sobre la necessitat de la lactància materna i que els ha fet col·laborar". En qualsevol cas, "la condició primera és tenir ben alimentat el teu fill i, a partir d'aquí, l'excedent és el que guardes per donar".

El camí de la donació

El procediment per ser donant de llet materna comença trucant al banc fix més proper (en el cas de Manresa el telèfon és el 93 874 51 51), on li donaran dia i hora. El dia de la cita "li fem una entrevista detallada, perquè no totes les persones poden donar, ja que hi ha una sèrie de productes que es segreguen per la llet. Per exemple, hem de saber si pren molt o poc cafè". Si compleix els criteris, se li demana permís per fer-li una anàlisi de sang "per comprovar que no tingui cap malaltia", i, fet això, se li dóna un tirallet i uns biberons, que s'endú a casa. Amb relació a la quantitat, "cada dona és diferent. Normalment, el que donem són biberons de 130 ml i ella pot omplir-ne un en un dia, aproximadament. No més, el màxim habitualment és aquesta quantitat, i no cal que ho faci en una presa. Té el seu biberó, el seu tirallet i, quan acaba la primera presa, posa l'excedent que li queda al biberó i el guarda a la nevera. Fa la següent presa i el torna a omplir i, al cap del dia, el congela". Passats uns quinze dies, una vegada omplerts els biberons, la donant truca al seu banc de sang més proper "i els passem a buscar amb una furgoneta. És imprescindible mantenir la cadena del fred". Recollida la llet, es porta a Barcelona, on se'n fa el processament i conservació, i la distribució i subministrament. "Ja s'està subministrant a la Vall d'Hebron i a la Dexeus. Són nadons que en necessiten poca quantitat". És a dir, que el que dóna una mare serveix per ajudar més d'un infant.

El doctor Salinas fa notar que, ara per ara, no s'ha fet una promoció activa del banc de llet materna. Les vies seran les llevadores, les infermeres, les associacions de suport a la lactància i els BST. Al Facebook ja hi ha qui promociona aquest tipus de donació, comenta.