El mes passat, com a màxim, s'hauria d'haver adjudicat la segona fase de les obres d'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu per, abans de l'estiu, començar l'actuació. Aquesta adjudicació, però, està paralitzada. La raó és que una de les UTE (Unió Temporal d'Empreses) que van concórrer al concurs ha presentat un recurs d'impugnació a la proposta d'adjudicació que ha paralitzat el procés. Per part seva, la UTE que tenia el contracte a tocar ha presen-tat una al·legació a aquest recurs.

La UTE formada pel Grup Mas, Francesc Vidal i Vias i Construccions ha presentat recurs d'impugnació a la proposta d'adjudicació de les obres per part de la Mesa de Contractació -amb data 24 de març del 2011- a la UTE Nova Bages Sanitària, integrada per Cots i Claret, Construccions Pai, Constructora d'Aro i Abantia, proposta de la qual ja va informar Regió7 (vegeu edició del 24 d'abril passat). Aquest recurs ha aturat l'adjudicació definitiva de les obres per part del Comitè Executiu d'Althaia seguint la proposta d'adjudicació de la Mesa de Contractació a la UTE Nova Bages Sanitària. Alhora, aquesta UTE ha presentat una al·legació al recurs. A partir d'aquí, segons ha pogut saber aquest diari, és feina de la Generalitat (en tractar-se d'un contracte d'obres subvencionat en més del 50% amb diner públic) decidir què fa: si accepta el recurs o bé si el desestima. De moment, no ha fet ni una cosa ni l'altra, tot i que el recurs i l'al·legació del recurs ja fa setmanes que són damunt la seva taula. El procés d'adjudicació, per tant, està paralitzat, tot i la importància de tirar endavant aquestes obres per poder completar la fusió hospitalària a Manresa sobre el terreny.

Les raons del recurs

El recurs d'impugnació respon al fet que la UTE que l'ha presentat no està d'acord amb la puntuació que ha rebut, tant pel que fa a la part econòmica com a la part tècnica. Respecte a la primera, va aconseguir el màxim de punts possibles en ser l'oferta més econòmica, una vegada desestimades tres ofertes que van ser rebutjades per temeràries en considerar que havien rebaixat en excés la seva oferta amb relació a l'import de licitació de les obres (46.104.658,21 euros). L'oferta d'aquesta UTE és de 31.720.004,85 euros, que suposa una rebaixa de més de 14 milions d'euros en relació amb l'import de licitació esmentat. Pel que fa a la part tècnica, va obtenir 34,45 dels 45 punts possibles. La suma dels punts d'aquesta part i de l'econòmica els va situar en el segon lloc, després de l'empresa més ben situada, la UTE Nova Bages Sanitària, que ja va ser la responsable de la primera fase de les obres d'ampliació, tot i que entre la UTE que va fer la primera fase i la que s'ha presentat per executar la segona hi ha alguna variació quant a les empreses que la integren.

La cronologia

En data d'1 de desembre del 2010 es va publicar la licitació de la contractació de l'execució de la segona fase de les obres d'ampliació de Sant Joan de Déu, i el 20 de gener passat va finalitzar el període de recepció d'ofertes. S'hi van presentar tretze licitadors, tres més que quan es va convocar la primera fase. El 24 de març, la Mesa de Contractació va elevar al Comitè Executiu d'Althaia una proposta d'adjudicació raonada, que és la que beneficiava la UTE Nova Bages Sanitària. El següent pas ja era adjudicar les obres en el termini màxim de dos mesos.

Prèviament a l'adjudicació, l'empresari triat havia de presentar en el termini màxim de 10 dies hàbils tot un seguit de documentació per garantir, per exemple, que aquella empresa estigui al corrent en el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social. Rebuda aquesta documentació, i dins dels 5 dies hàbils següents, el Comitè Executiu d'Althaia havia d'acordar l'adjudicació del contracte.

Paralitzat aquest procediment i amb les vacances pel mig, la contractació es podria endarrerir de manera alarmant. Després, a més a més, hi haurà un parell de mesos de coll fins a l'inici de les obres.