Què cal fer si sospitem que el nostre fill és addicte? Aquesta és la pregunta que es va intentar respondre al primer acte de la campanya Estels de Vida d'aquest any, que es va celebrar a la Plana de l'Om. Una terapeuta, una educadora social, una psicòloga clínica i dos exalcohòlics van donar el seu testimoni des del punt de vista professional i també personal sobre un tema que preocupa les famílies, sobretot quan hi ha fills adolescents. El tabac, l'alcohol i el cannabis són les principals drogues que consumeixen els joves.

Si un adolescent experimenta un canvi de caràcter important, està de mal humor, irritable, canvia d'amics, abandona les seves obligacions com els estudis i gasta molts diners, és senyal que alguna cosa no rutlla, va explicar la psicòloga clínica Antònia Raich. Llavors és quan s'han d'encendre les alarmes i començar a veure si es tracta d'un problema puntual o podria arribar a ser més seriós. "A vegades parlant-ne és suficient", va dir, però, si no és el cas, cal buscar ajuda especialitzada.

Raich va explicar que hi ha factors que poden protegir els joves del risc de caure en l'addicció. Tenen menys possibilitats de fer-ho els qui tinguin empatia, que facin activitats d'oci satisfactòries, ja siguin culturals o esportives, els qui tinguin una bona relació amb els pares i segueixin les normes i horaris. En canvi, tenen més risc de caure-hi els qui tinguin una conducta poc normativa, els qui tenen el desig de desconnectar-se, els qui tinguin com una de les seves activitats de lleure anar als bars o els qui tinguin molta vinculació a un grup. Raich va afegir que "cada any que es retarda el contacte amb les drogues, el risc disminueix".

Per la seva part, la terapeuta Noemí Codina va remarcar que en les etapes més primàries, fins i tot durant la gestació, és quan s'han de posar les bases perquè en el futur "hi hagi una estructura sòlida" a través de vinculacions positives.

"La llibertat és l'antítesi de l'addicció", va afirmar, per la seva part, l'educadora social Carme Bosch. També va explicar que, generalment, quan hi ha una addicció és perquè el jove vol evadir-se i, per tant, cal saber l'arrel del problema. Bosch va insistir que l'actual crisi de valors comporta més riscos: "amb una vida plena no es necessiten estímuls externs".

També van donar el seu testimoni el Vicenç i l'Esteve, alcohòlics rehabilitats, que van relatar la seva experiència. El Vicenç va ser alcohòlic durant 30 anys, i en farà gairebé 3 que no tasta l'alcohol. "Sense adonar-te'n, quedes enganxat fins que ja no manes tu, l'alcohol fins i tot et dicta els horaris". Un cop rehabilitat, "tot allò que veies negre ja no ho és, i ara sóc l'amo del meu temps".