Manresa és la ciutat més gran que forma part de l'Associació de Municipis per la Independència. A proposta d'Esquerra Republicana, l'Ajuntament va decidir a l'últim ple municipal adherir-se a la iniciativa impulsada per les poblacions de Vic, Arenys de Munt i el Port de la Selva.

Actualment l'associació ja compta amb una quarantena de poblacions que han decidit formar-ne part. Entre les més importants hi ha Vic, Tàrrega, Ripoll, Olot, Berga, Tortosa, Cervera, Igualada, Sort i Manresa. És previst que Girona també entri a formar part de l'associació. Mentre no ho fa, Manresa és la ciutat més gran i amb més habitants que és membre d'aquesta associació municipal. És previst que a final d'aquesta setmana ja superi la cinquantena de membres.

Abans de final d'any els municipis que formen part de l'associació han de celebrar una assemblea per constituir-se formalment. També és previst que a la mateixa assemblea s'aprovin els estatuts. Ara hi ha un esborrany fet que s'enviarà a totes les poblacions perquè ja es pugui debatre durant la trobada.

L'Associació de Municipis per la Independència és una agrupació de poblacions que té com a objectiu donar un nou impuls al dret a l'autodeterminació. Es va fundar el mes passat a Vic a iniciativa de l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal (UDC). Juntament amb el del Port de la Selva, Josep Maria Cervera (CDC), han estat els màxims impulsors de l'entitat municipalista. El moviment va sorgir arran de la campanya dels municipis que es van excloure moralment de la Constitució espanyola per la retallada de l'Estatut. Des de llavors s'ha arribat a la xifra de 43 poblacions que hi ha ara.