El servei de menjador a les escoles públiques de Manresa està en perill. Els retards en els pagaments de les beques de menjador de la Generalitat està causant greus problemes a les Associacions de Mares i Pares (AMPA) de Manresa, que són les que assumeixen el cost a l'avançada. Fa més de vuit mesos que no cobren i, si els diners no arriben aviat, més d'una haurà de prendre la decisió de suprimir el servei.

L'escola de la Font dels Capellans és una de les més damnificades. A principi de curs ja van haver de retallar el personal del servei de menjador a causa del descens de la demanda. Actualment, de mitjana s'hi queden uns 110 infants dels quals, prop de la meitat, ho fan becats per la Generalitat. Així, dels 5,80 euros que costa el tiquet, cinc van a càrrec de la subvenció o, el que és el mateix, han estat avançats per l'AMPA. "Des del mes de maig que no cobrem i se'ns deuen encara diversos mesos de l'any passat i tot aquest any", explica la presidenta Júlia Azorín. Els endarreriments ascendien a final de febrer a 19.000 euros, una quantitat que, per a l'AMPA, és excessiva. "No és que estigui en perill la continuïtat del servei de cara el curs vinent, és que si no arriben els diners ja no sé pas com afrontarem la recta final del curs", comenta. Segons la presidenta, qualsevol ajuda és bona i per això demanen al govern català que, si no pot afrontar el pagament sencer, com a mínim els donin una petita part dels diners que els deuen per poder arribar a final del curs. "Si no, no ens quedarà cap altre remei que apujar el cost dels tiquets", lamenta. Aquesta darrera alternativa perjudicaria especialment les famílies que deixen els seus fills al menjador sense beca. Apujar el preu en temps de crisi podria provocar un nou descens dels alumnes que fan ús del servei", afegeix.

Malauradament, l'AMPA de la Font no és l'única que es comença a veure amb l'aigua al coll. Segons Josep Gallardo, president de la Federació d'AMPA de Manresa (FAMPA), són moltes les escoles "en una situació límit". Per aquesta raó, en la darrera reunió de la federació, celebrada aquesta setmana, es va decidir començar a prendre mesures per pressionar al Govern català. "Hi ha una preocupació extrema, en especial, a les escoles amb un número més elevat d'alumnes becats", comenta. I afegeix que, en la reunió, fins i tot hi va haver alguna AMPA que va suggerir que allò que s'hauria d'acabar fent és "deixar de gestionar el menjador i que ho faci directament el Consell Comarcal, com es fa en alguns centres. Seria, però, un greu error, perquè perdríem el dret d'escollir els menús i els proveïdors que fem servir".

Malauradament, malgrat tractar-se de la despesa econòmica més elevada, no és l'únic retard al qual han de fer front les AMPA. Segons el president de la federació, encara resten pendents el pagament d'altres subvencions com la del servei matiner a les escoles i la de les activitats organitzades durant la setmana blanca. En tots dos casos, el retard s'arrossega des del curs passat.