Més antidepressius, més pastilles per dormir i menys medicaments. Aquesta és la sensació que es percep en farmàcies de la capital del Bages. Un sondeig realitzat per Regió7 en set dels establiments de la ciutat posa de manifest el canvi en el comportament del consumidor.

Els antidepressius i les pastilles per dormir encapçalen, des de fa un parell d'anys el rànquing de vendes a la farmàcia Pavia, a la carretera de Cardona. "És sense cap mena de dubte el que més és ven", comenta la farmacèutica Maria Alba Torrentsgenerós. Una situació similar perceben a la Plana de l'Om. Marta Altimires, de la farmàcia Esteve, fins i tot opina que "es recepten massa". I és que comenta que a diferència del que passava anys enrere, "ara et trobes un perfil més variat i, sobretot, més jove".

La necessitat de buscar l'estalvi econòmic també es nota en la venda de la majoria de medicaments. Segons sis dels set farmacèutics consultats, són molts els consumidors que demanen marques genèriques. Anna Gaona, de la farmàcia Tuneu, al carrer de Sant Cristòfol, comenta que sempre es busca el medicament "més econòmic" i, si hi ha la possibilitat d'escollir entre l'envàs gran o petit, "es decanten sempre pel que surt més bé de preu". En aquesta línia, Fidel Alavedra, de la farmàcia Riu, a la plaça de Sant Domènec, explica que "quan et demanen consell per exemple per un constipat i tu els comentes dos medicaments diferents que els podrien anar bé se n'emporten un, i segurament el més econòmic".

Els productes de parafarmàcia també han notat un descens de les vendes en els darrers temps. Vitamines, cosmètics o productes per a la higiene han caigut en picat en temps de crisi. Pere Alemany, de la Farmàcia Alemany, a la carretera de Santpedor, explica que "la gent es decanta per les ofertes o intenta que les coses els i durin més temps". En aquest sentit Carme Miro, de la farmàcia Miro, a la carretera del Pont de Vilomara, assegura que "no estan per gastar els diners i s'hi poden prescindir d'una determinada crema ho faran".

L'excepció del Xup

Al barri del Xup, Emili Coll, responsable de la farmàcia Coll, comenta que en el seu cas no han notat excessivament la crisi. I és que es dóna el cas que, aproximadament el 80% dels seus clients, són jubilats, motiu pel qual "si els han receptat el medicament el que han de pagar és mínim". Pel que fa als productes de parafarmàcia, asseguren que ja abans de la crisi "pràcticament no es venien". El que sí que han notat en els darrers dos anys ha estat l'increment de la venda d'antidepressius. "Potser no és el que més es ven, però diàriament se'n poden vendre perfectament unes quinze caixes", assegura Coll.