Més de 600 persones s'han concentrat aquest dilluns a la tarda a la Plaça Major de Manresa per mostrar el seu rebuig a la reforma educativa del ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Sota el lema 'Per un país de tots, l'escola en català', associacions, sindicats, pares i alumnes han donat suport a la crida de Somescola.cat en defensa del model d'immersió lingüística. El president d'Òmnium Cultural al Bages, Jaume Puig, ha lamentat "que s'ataqui un sistema d'ensenyament que s'ha demostrat que és un model de convivència" i no ha descartat més mobilitzacions. "El defensarem a capa i espasa", ha afegit. La concentració s'ha fet extensiva a totes les capitals de comarca de la Catalunya Central.

La Plaça Major de Manresa s'ha omplert de centenars de persones que han volgut mostrar el seu rebuig a la reforma de la llei educativa que vol impulsar el ministre d'Educació José Ignacio Wert i que relata el català a quarta llengua en passar a ser considerada una llengua d'especialitat, en comptes d'una llengua troncal.

La protesta, que coincideix amb el Dia Mundial dels Drets Humans, ha estat organitzada per la plataforma Somescola.cat i ha comptat amb el suport de nombroses entitats, partits politics i sindicats. A Manresa, s'hi ha sumat tots els partits amb representació municipal, a excepció del PP i PxC.

La protesta també s'ha fet extensiva a totes les capitals de comarca de la Catalunya Central. En ciutats com Igualada s'hi han concentrat més de 300 persones, i a Solsona s'hi han reunit unes 200.

Durant la concentració a Manresa, la mestra de l'aula d'acollida de l'escola Renaixença, Montserrat Centenera, ha llegit un manifest en què s'ha rebutjat "frontalment" la reforma educativa del ministre Wert i ha constatat "la gravetat del moment és màxima perquè mai ningú s'havia atrevit a proposar-nos que esborréssim 35 anys d'escola democràtica, catalana, avalada i reconeguda com una experiència d'èxit". El text també subratlla que l'avantprojecte de la nova llei d'educació (LOMCE) és "inacceptable" a Catalunya perquè és retrògrada, recentralitzadora, harmonitzadora i inútil". En aquest sentit, afirma que "separar l'alumnat de les nostres escoles per raons lingüístiques seria un error pedagògic molt greu que comportaria riscos molt elevats de fractura social".

El manifest també exigeix que el català continuï sent la llengua vehicular a l'escola i ha demanat al govern "la màxima contundència en la defensa del patrimoni pedagògic que hem construït entre tots".

La majoria de regidors de l'Ajuntament de Manresa i el mateix alcalde han estat presents a l'acte en una mostra de suport al model lingüístic en català. El regidor d'Ensenyament, Toni Llobet, ha explicat que la reforma de Wert demostra que la llengua catalana és una "nosa" per a l'estat espanyol i que volen exterminar. Llobet creu que els catalans han d'actuar com si fóssim un estat i ha instat a no acatar la llei espanyola. El cant d'Els Segadors i crits a favor de la independència de Catalunya han posat el punt final a la concentració.

Unes dues-centes persones protesten a Solsona

Entorn els 200 solsonins i solsonines s'han concentrat davant l'Ajuntament per manifestar el seu rebuig a la reforma de Wert i a favor de l'escola en català, convocats per la plataforma Som Escola. Entre d'altres, hi han assistit membres de la corporació local i representants de la comunitat educativa de la ciutat.

Encarna Tarifa, regidora d'Educació, ha destacat que "el model d'immersió lingüística, vigent des de fa trenta anys, ha fet possible la normalització lingüística i ha esdevingut una eina de cohesió social reconeguda internacionalment pel seu èxit coehsionador". A continuació, la professora Maite Viladrich, membre de la junta d'Òmnium Cultural del Solsonès, ha llegit el manifest de Som Escola, que duu per lema "Per un país de tots, l'escola en català".

Dijous, més

Paral·lelament, en el marc unitari de la Comunitat Educativa, la plataforma Somescola.cat ha convocat una jornada reivindicativa per al proper dijous, amb una manifestació que sortirà a les 6 de la tarda de la plaça Universitat de Barcelona i anirà fins a la de Sant Jaume. En aquesta mateixa jornada, Manresa acollirà una segona concentració. Convocada per El Bages pretén defensar l'educació pública, mostrar el seu rebuig contra la reforma de Wert i les retallades.

L'esborrany de la nova llei impulsada pel ministre d'Educació Wert estableix que el català passarà a ser una llengua de les denominades "especialitat", un fet que suposa situar-la darrere del castellà, de la primera llengua estrangera i també de la segona estrangera. "És la pitjor ofensiva contra la llengua que hi ha hagut des del 1978", va denunciar la consellera d'Ensenyament en funcions de la Generalitat, Irene Rigau, en fer-se públic l'avantprojecte de llei. Un altre aspecte discutit és que a les comunitats amb dues llengües oficials s'ha de donar un tracte equilibrat als dos idiomes com a vehiculars, pel que els pares podran escolaritzar els seus fills a centres privats i correspondria a l'administració educativa -la conselleria d'Ensenyament, a Catalunya- sufragar les despeses d'escolarització.

En fer-se públic l'esborrany, l'entitat Escola en català va convocar per dijous passat una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en defensa de la immersió lingüística i l'escola en català. La coincidència amb la manifestació a favor de la Constitució i Unitat d'Espanya va dur a canviar la data a avui i sumar esforços amb la convocatòria de Somescola.cat. Malgrat tot, s'hi van concentrar un centenar de persones.