Més de 500 persones es van concentrar ahir al capvespre a la plaça Major de Manresa per defensar la immersió lingüística i mostrar el seu rebuig a l'avantprojecte de llei del govern central que relega el català les escoles a un segon terme. Concentracions com aquestes es van celebrar ahir a diverses ciutats i pobles d'arreu de Catalunya.

Segons els convocants, Somescola.cat aplegar més de 500 persones a corre-cuita i després d'un pont com el de la Puríssima és tot un èxit que demostra que no han aconseguit desmobilitzar la gent. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, acompanyat per la majoria dels regidors del seu govern, van participar en l'acte, en el qual també hi havia representants de la major part de partits polítics. Una vintena d'entitats, partits polítics i sindicats es van adherir a la concentració de Manresa.

L'encarregada de llegir el manifest unitari va ser la mestra de l'aula d'acollida de l'escola Renaixença de Manresa, Montserrat Centenera. El text expressa el rebuig frontal al projecte de llei i "constata que la gravetat del moment és màxima. Ningú no s'havia atrevit a proposar-nos que esborréssim 35 anys d'escola democràtica catalana, avalada i reconeguda com a experiència d'èxit". També demana al govern de la Generalitat la màxima contundència per defensar "un patrimoni pedagògic que hem construït entre tots".

Al mateix manifest es referma la idea que les "llengües no han de ser mai percebudes com un problema, sinó com una oportunitat", alhora que alerta que separar l'alumnat de les escoles per raons lingüístiques, a més a més de ser un error pedagògic greu, comportaria riscos molt elevats de fractura social.

Qualifica l'avantprojecte de la nova llei d'educació que impulsa el ministre de Cultura i Educació, José Ignacio Wert, de "contrareforma educativa retrògrada, recentralitzadora, harmonitzadora i inútil", i critica "l'obsessió malaltissa i preconstitucional del senyor Wert envers la llengua catalana".

L'acte es va acabar amb la interpretació d'Els segadors i amb crits d'independència. El regidor d'Ensenyament de Manresa, Toni Llobet, valorava molt positivament la resposta de la ciutadania. "Segur que tots ens anirem refermant que cada cop hem de fer menys cas a Madrid i fer-ne més al que nosaltres decidim que ens convé per tirar endavant".

A Súria, 200 persones es van concentrar davant l'ajuntament. La regidora d'Educació, Anna Pérez, va ser l'encarregada de llegir el manifest, que deia que l'esborrany de llei significa fer retrocedir la política educativa a un passat predemocràtic.

Concentració a Berga

A Berga, unes 300 persones van participar a la concentració en defensa del català que es fer a la plaça de Sant Pere. La concentració va ser presidida per l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, i també hi van prendre part altres regidors del govern així com de l'oposició, i el president d'Òmnium Cultural al Berguedà, Jaume Farguell.

La mestra Roser Vilà va llegir el manifest a favor del català elaborat per la plataforma Somescola. En acabar la lectura el públic assistent va esclatar en aplaudiments mentre onejaven diverses estelades. D'aquesta manera es va donar per acabat l'acte. D'altra banda, a Gironella també es va fer una concentració a la plaça de la Vila en què van participar un centenar de persones.

300 persones a Igualada

Més de 300 persones es van concentrar a Igualada en defensa del sistema educatiu català i el model d'immersió lingüística que aplica la Generalitat.

La protesta es va fer a la plaça de l'Ajuntament i va reunir pares i mares acompanyats dels fills, mestres i altres igualadins i igualadines que van escoltar amb atenció el manifest que van llegir diversos membres de la delegació a l'Anoia de Somescola, que agrupa entitats educatives i cíviques.

A més de carregar contra la proposta del ministre José Ignacio Wert per la seva voluntat de relegar la llengua catalana a matèria específica i obligar la Generalitat a pagar les matrícules en centres privats mentre no s'adequa a la norma, el manifest també va demanar aturar les retallades en educació. La concentració va tenir la presència de representants dels grups municipals de CiU, el PSC, ERC i ICV i va acabar amb el cant d'Els segadors mentre els Moixiganguers d'Igualada carregaven un pilar de 4.

Per a dijous hi ha convocades noves concentracions per defensar la immersió lingüística i també contra les retallades.