Al barri de les Escodines les obres que han d'acabar aquest mes al sector Montserrat deixant-hi un aparcament subterrani, una plaça i dues cases noves de trinca són un petit oasi en un gran desert. És la sensació que es té després de voltar per vials com Escodines, Sant Bartomeu i Aiguader. En només cinc carrers hi ha una dotzena de cases abandonades. Moltes estan tapiades, altres plenes de brutícia, amb ocupes i una en concret a punt de caure, denuncia el president de l'associació de veïns, Josep Trench, que aviat plegarà del càrrec (vegeu text de sota).

La llista de greuges del barri és llarga i té a veure amb aspectes com la manca d'il·luminació en alguns punts, la manca de vigilància i la sensació d'inseguretat que genera i, sobretot, amb dos aspectes que han convertit alguns dels vials més emblemàtics en un aparador depriment. En primer lloc, perquè estan plens de cases buides molt deteriorades, i, en segon lloc, perquè no hi ha comerç.

Trench recorda que trenta anys enrere hi havia una vuitantena de botigues. Ara, de la plaça de Sant Ignasi al Casal de les Escodines, sense comptar algun taller o servei tècnic, el bar Rocío i l'Ateneu Ca la Samsona, hi ha la farmàcia, l'estanc, una xarcuteria, una fruiteria-carnisseria i una altra fruiteria. Del Casal de les Escodines al carrer de Sant Maurici hi ha dues perruqueries. L'únic supermercat és al carrer de la Sardana. Trench recorda que quan van començar les obres al sector Montserrat es va dir que en un dels locals comercials dels dos nous edificis aixecats hi aniria un supermercat. Li consta que hi va haver algú interessat però que l'endarreriment de les obres va fer que marxés cap a un altre lloc. En un altre local comercial hi havia d'anar un restaurant.

El projecte Ocupem els baixos per revitalitzar el barri, del pla comunitari de l'associació de veïns, amb la col·laboració de l'Ajuntament, no ha donat els fruits esperats. Només se'n van recuperar dos, de baixos, i un ja ha plegat. Quant al programa d'ajuts per rehabilitar façanes, que mentre va funcionar va donar resultats positius, es va aturar sense donar cap explicació, retreu Trench.

Un perill al mig del carrer

L'estat d'algunes cases és pèssim. L'enderroc realitzat per l'Ajuntament de l'edifici de Fòrum al número 32 del carrer de les Escodines, cantonada amb Sant Antoni, s'hauria d'estendre a molts altres. En aquest enderroc s'ha deixat dempeus la façana fins al primer pis -on hi ha una fornícula amb una imatge de Sant Antoni- per evitar que la gent tiri escombraries al solar buit, com passa amb els patis interiors d'algunes cases. És el cas dels dos que hi ha a banda i banda del passatge de la Cova -carrer que no està ni asfaltat- i d'un a la plaça de Sant Ignasi.

No molt lluny de la casa enderrocada hi ha la que Trench avisa que perilla d'esfondrar-se. És la número 22. Explica que la van apuntalar però que algú es va endur els puntals i que fins i tot n'han marxat els ocupes que hi havia, de tan insegura com és. Una mica més avall, al número 16, hi ha la casa que es va mig esfondrar el 2006, propietat de Fòrum, que té un cadenat a la porta. A banda i banda del carrer, i al de Santa Clara, hi ha sis o set cases més abandonades, moltes de les quals tapiades.

Trench també esmenta la casa ocupada al començament del carrer de les Escodines, una de Fòrum al carrer d'Aiguader amb el de Sant Bartomeu, que està tapiada però a on els ocupes entren enfilant-se per un lateral, i une altre immoble al carrer d'Aiguader on van rebentar la porta per entrar.

No s'acaba aquí. Al carrer de Montserrat, el número 25 té la porta oberta, d'on vessen les deixalles acumulades a l'interior. La darrera instància presentada per l'ens veïnal per demanar que l'Ajuntament ho solucioni data del 20 de març de l'any passat. Els immobles veïns (números 27, 29 i 31) sembla que estan habitats. No és segur. En tot cas, s'hi entra per la Via de Santa Ignasi i els patis interiors que donen al carrer de Montserrat també estan plens de brutícia. Trench afegeix a aquesta situació d'abandonament i d'insalubritat de moltes cases del barri el fet de tenir un espai com la Sala Ciutat en desús i tancat i la manca de neteja d'alguns punts, com les Saleses i les escales que hi ha a la Via de Sant Ignasi, on sovint s'hi orinen i fa molta pudor.