Amb l'objectiu d'aconseguir la dació en pagament per a una afectada, una trentena de persones de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages van fer ahir al migdia la primera acció en grup en una entitat bancària. Va ser a l'oficina principal del BBVA a Manresa, al carrer d'Àngel Guimerà, a la qual van acompanyar la damnificada

Sílvia Pulido és una navarclina a qui el BBVA va comunicar el 10 de desembre passat, via el seu advocat, que acceptava la seva petició de dació en pagament, segons la qual l'entitat financera es queda la propietat i perdona el deute. Quan ho tenia coll avall, la situació es va capgirar. Dijous passat li van dir que no, que res de dació en pagament. A més a més, el seu cas ja no el porta el BBVA, el banc que en el seu dia li va atorgar la hipoteca; ara se'n cuida una empresa externa.

Veient aquest canvi de rumb en el cas de Pulido no és estrany que Olga Dalmau, una altra afectada que ahir va participar en l'acció, mostrés intranquil·litat. Explicava que, sense res signat, el seu banc els havia comunicat abans-d'ahir al matí que els condonava el deute pendent com demanaven amb la seva parella, i com va recollir Regió7 en l'edició del 30 de desembre passat. Dalmau va intervenir dimarts en el ple de Santpedor, en el qual es va aprovar per unanimitat la moció per tal que sigui declarat com a municipi lliure de desnonaments i en defensa del dret a l'habitatge. Ahir creuava els dits.

La Plataforma, com recalca Rufí Cerdan, un dels seus integrants, no busca només la queixa. El que persegueix, per damunt de tot, són resultats. Una dació en pagament, un lloguer social. Fins ara havien fet acompanyaments al banc d'afectats una o dues persones de la plataforma. Ahir al migdia va ser el primer cop que es va aplegar un grup nombrós.

Van arribar de cop al carrer Guimerà i van entrar plegats a l'oficina, on van demanar que Pulido pogués parlar amb algun representant. Hi havia gent d'edats molt diverses, molts vestint la característica samarreta verda amb el lema "Stop desnonaments". Als vidres, parets i columnes de l'entitat, on van estar prop d'una hora mentre Pulido era escoltada pel director de les oficines del BBVA a Manresa, Sergio Carrasco, hi van penjar adhesius avisant que "aquest banc, que se sàpiga, enganya, estafa i fa fora la gent de casa seva". Per la resta, va ser una acció tranquil·la, sense problemes. A l'exterior hi van aparcar dos vehicles dels Mossos d'Esquadra, que no van fer cap falta. Entre els assistents hi havia els regidors de la CUP Adam Majó i Jordi Masdeu.

Protocol amb CatalunyaCaixa

Dins dels resultats que cerca la plataforma de què parla Cerdan, esmenta l'entesa a la qual han arribat amb CatalunyaCaixa, segons la qual han pactat un "protocol de relació" per a casos en què la plataforma intervingui per ajudar una persona amb greus problemes derivats de la seva hipoteca. "Obrim un canal de diàleg", que serà útil en les negociacions que facin amb aquesta entitat a partir d'ara.

La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages celebra assemblees setmanals els diumenges, a les 7 de la tarda, al nou Ateneu Popular la Sèquia, amb accés pel carrer d'Amigant (a la plaça Major). És en la darrera assemblea, la celebrada diumenge passat, que es va convocar l'acció d'ahir al migdia. Un membre de la plataforma que hi era present comentava que, desgraciadament, els casos que els arriben no paren de créixer. Deu de cop fa dos diumenges i tres de nous diumenge passat. Per atendre'ls amb més diligència els escolten i analitzen en grup reduïts i no a l'assemblea amb tothom, com es feia al començament, de manera que es pugui avançar més de pressa.