El mateix dia que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictar una sentència contrària a la llei espanyola de desnonaments, a l'oficina de Cajamar del carrer de Guimerà una trentena d'activistes de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) al Bages van acompanyar una afectada, Yolanda Moreno, per fer-li costat en la seva petició de dació en pagament. La plataforma, explicava Berni Sorinas, un dels promotors, té avui més de mig centenar de casos, a un ritme d'entre 5 i 6 per setmana.

Acompanyada pel seu marit i per dues membres de la plataforma, Moreno es va reunir durant una hora amb el director de l'oficina, Joaquim Gallen, que es va comprometre a donar resposta a la seva petició el dia 20. La dació en pagament suposa que la persona perd el pis però no ha de continuar pagant la hipoteca. Moreno deu 298.000 euros de l'habitatge que va comprar. Ni ella ni el seu marit no tenen feina i sobreviuen amb un ajut de 426 euros.

Ahir, demanat sobre aquest cas, el gabinet de comunicació de Cajamar va assegurar que dimecres vinent Moreno sabrà si és acceptada la seva petició de dació en pagament, una afirmació que a ella no li van fer amb tanta contundència, si bé va agrair el bon el tracte rebut per Gallen. Les mateixes fonts admetien que "potser s'ha demorat una mica la nostra resposta a l'escrit presentat perquè l'operació de crèdit es va iniciar a l'Hospitalet i ara la nostra clienta resideix a Manresa i, per tant, ha sol·licitat la resposta a través d'una oficina diferent". El que demana Moreno, i d'aquí l'acció d'ahir, és tractar el seu cas a Manresa amb un interlocutor de Manresa i no haver d'anar cada vegada a l'oficina de Collblanc a l'Hospitalet, amb la despesa en transport i en temps que suposa. La directora d'allà, Ana María Serrano, i la persona que li porta la hipoteca, Sandra Llopart, però, no ho consideren necessari. De fet, en la reunió d'ahir amb el Gallen fins i tot van proposar a Moreno, per mitjà de la trucada que van rebre del director de l'oficina a Manresa, que quan hagués de parlar amb elles vagi a l'oficina del carrer de Guimerà i les truqui de franc des d'allà. Com un acudit de mal gust.

Moreno, que va explicar als activistes que la van acompanyar i l'esperaven a l'entrada de l'oficina com havia anat la trobada, i es va emocionar quan ells la van aplaudir per animar-la, va explicar a Regió7 que havia presentat un escrit per a la dació en pagament "i ningú no em dóna resposta. Truco i em diuen que ja trucaran perquè la directora està ocupada. La setmana passada el meu marit hi va trucar per si se sabia alguna cosa i li va dir que ja no era cosa d'ella perquè ho portaven de més amunt. Ell li va dir que, malgrat això, li donés un nom per contactar-hi. Va dir que d'acord, que trucaria. Això va ser dimarts de la setmana passada. Som dijous de la següent i no n'he sabut res. Diumenge ho vaig explicar als de la PAHC i hem vingut aquí". La Plataforma es troba tots els diumenges, a les 7 de la tarda, al nou Ateneu La Sèquia, amb entrada pel carrer d'Amigant.

(Més informació de la sentència del TJUE a la pàgina 25)