El més gran es diu Emili Majó i s'acosta als 80 anys. El més petit té 18 mesos i es diu Bru Espinal. Són dos dels 227 socis (134 homes i 93 dones, entre adults i canalla) que té ara la colla castellera Tirallongues, que aquest 2013 celebra 20 anys de la seva fundació.

Va començar amb 40 persones i es va estrenar per la festa de la Llum del 1993. Es van autobatejar com Tirallongues per fer referència a un joc de carrer practicat pel menuts manresans, i recollit en els llibres d'història, que consistia a agafar-se de les mans i cantar cançons fent una llarga tirallonga. Aleshores, la manca d'infants per construir les parts altes dels castells, i la d'un local idoni per assajar (van començar al Coro de Sant Josep; ara tenen la seu a la Casa Caritat) no els va impedir anar fent passes per arribar més amunt. El dia que van aconseguir acostar-se més al cel va ser en una diada per celebrar Sant Martí. Va ser l'any 1998 i van carregar un 4 de 8.

La colla arriba aquest 2013 a les dues dècades amb un bon color a les galtes. Divendres d'aquesta mateixa setmana es va renovar la junta directiva, que presidirà Miquel Àngel Ramos, que ja en formava part. Ramos és un tarragoní aficionat a la muntanya (aquest diari va informar a bastament de la seva aventura anant del cap de Creus fins a Porto caminant) que fa sis anys que resideix a Manresa. Com tantes altres persones va trobar en el món casteller, i en els Tirallongues en concret, la manera de conèixer gent. Quan va arribar no hi tenia ningú, a Manresa. Ara hi té una colla sencera.

Superats els mesos de fred en què pràcticament no fan actuacions, llevat de la tradicional de la Llum, als Tirallongues els queda una llarga temporada al davant que van iniciar a la plaça de Crist Rei de Manresa el diumenge de Rams, en què van poder descarregar dos castells de 7. De moment, al calendari hi tenen marcats amb una creu fins al novembre vinent una trentena de dies. Una trentena de jornades en què els de la camisa de ratlles blanques i blau marí molt fines es desplaçaran a alguna localitat del país (i també de la Catalunya Nord; el 10 d'agost seran a Millars) per viure una diada castellera amb un parell de colles més, o bé les convidaran a compartir jornada a Manresa; per exemple, en l'actuació de la festa major a la Plana de l'Om.

Els actes de la celebració

Entremig de les actuacions programades hi ha un parell de dates especialment assenyalades. El diu-menge 2 de juny tenen previst anar a fer un pilar dalt de Sant Jeroni, a Montserrat, i el dissabte següent, el dia 8, a les 7 de la tarda, la plaça Major de Manresa acollirà l'acte commemoratiu dels 20 anys. El mateix mes, el dia 15, es farà una quadrangular de futbol amb la participació de tres colles castelleres més, a banda dels manresans. De moment, hi ha confirmada la presència dels Nyerros de la Plana i dels Castellers de la Vila de Gràcia. El 24 de novembre, a les 12 del migdia, recuperaran l'actuació que feien fa un quant temps a Montserrat. A final de temporada es farà una obra de teatre a càrrec de membres de la colla. No serà la primera vegada. Fa dos anys en van fer una i en fa cinc, amb motiu del 15è aniversari, va representar Lo tres de nou. Ambdues es van escenificar al teatre dels Carlins. També hi ha programat fer una exposició fotogràfica d'aquests vint anys d'història; una festa commemorativa en algun local de Manresa, i l'edició d'un número especial de la seva revista, La Tira,amb motiu del 20è aniversari.

Pere Bartomeus va ser un dels fundadors i el primer president dels Tirallongues, que quan van néixer van tenir l'assessorament dels Minyons de Terrassa. El primer cap de colla va ser Joan Forns. El 21 de febrer del 1993 van actuar per primera vegada a la plaça Major. Van fer l'intent d'un tres de cinc i també d'un pilar de quatre, que van acabar carregant.