El Govern ha declarat béns culturals d'interès nacional el Pont Nou de Manresa i el Palau Abacial de Sant Joan de les Abadesses com a monument històric i la Casa Àngel Guimerà del Vendrell com a lloc històric. El Pont Nou de Manresa es tracta d'un pont medieval d'estructura gòtica que es troba a l'oest de Manresa i que travessa el riu Cardener. Va ser construït l'any 1322 per l'arquitecte Berenguer de Montagut, en un període històric d'esplendor en els àmbits demogràfic, econòmic i urbanístic. Té una longitud d'uns 130 metres i està format per 8 arcs de mig punt amb llums desiguals.

El monument ha patit diverses intervencions a causa de contratemps, com la Guerra del Francès o grans riuades, però sempre ha estat restaurat per la seva rellevància. Actualment configura una imatge paisatgística d'un interès indiscutible, amb el riu Cardener ja convertit en Parc del Cardener i espai protegit de lleure.

El Palau Abacial de Sant Joan de les Abadesses està ubicat a la plaça de l'Abadia, a ponent del nucli medieval de la vila de Sant Joan de les Abadesses, tocant al Monestir de Sant Joan de les Abadesses i la Torre Rodona. El Palau Abacial és un edifici gòtic exempt i proper a l'edifici del monestir, que va ser construït per l'abat Pere Soler (1203-1217) i renovat per l'abat Arnau de Vilalba (1393-1427). Format per tres naus, té un petit claustre amb capitells toscs al pis inferior i unes porxades amples al pis superior.

L'edifici és un dels exemples singulars de l'arquitectura del gòtic català dels segles XIII-XIV, tant per la tipologia de la planta i la volumetria, com per la seva evolució constructiva, cronològica i funcional i pels seus valors històrics singulars i excepcionals.

I, finalment, la Casa Àngel Guimerà del Vendrell, està situada al número 10 del carrer de Santa Anna, al centre del municipi, és de construcció tradicional de planta irregular, amb una planta baixa, una primera i golfes. Està en procés de rehabilitació i ampliació amb un edifici de nova planta que connectarà interiorment amb la casa pairal original. L'edifici es convertirà en un museu que difondrà l'obra i la figura d'Àngel Guimerà, on es concentrarà tota la documentació del poeta, dramaturg i polític.

Guimerà va néixer a Santa Cruz de Tenerife el 6 de maig de 1845, però va créixer a la casa pairal del Vendrell, on es va formar com a artista i intel·lectual. La rellevància de l'immoble rau en el llegat històric i artístic que Guimerà va aportar a la llengua i la cultura catalanes, un element imprescindible per entendre l'evolució de la història del país.