El doctor Albert Altés, cap del Servei d'Hematologia d'Althaia, és un dels set autors del primer llibre que apareix al món sobre com detectar l'excés de ferro fent servir la ressonància magnètica.

Altés ha explicat que la generalització d'aquesta pràctica reduirà el nombre de mostres de teixits que s'han de recollir mitjançant biòpsies, un fet que, per exemple, evitarà molèsties i perills a nens que tenen anèmies cròniques. Segons Altés, usar aquesta tècnica comportarà no haver de fer biòpsies per fer la mesura de ferro en els teixits.

"Això es especialment important perquè un dels col·lectius on s'havien de fer biòpsies de fetge seriades eren els nens amb anèmies cròniques que requereixen transfusions periòdiques. Per tant es tracte d'un avenç rellevant", explica.

El llibre es titula Utilidad de la resonancia magnética en el diag-nóstico de la sobrecarga férrica, hi han treballat set autors de diferents llocs de l'estat espanyol i ja ha obtingut l'acreditació de quatre societats científiques espanyoles. "Es tracta del primer llibre que apareix al món que parla sobre com es pot emprar una tècnica radiològica d'imatge (la ressonància magnètica) per mesurar els dipòsits de ferro en diferents òrgans", assegura.

El llibre l'ha patrocinat l'empresa Novartis i es repartirà a especialistes en aquesta matèria de forma gratuïta per millorar la capacitat diagnòstica en aquesta àrea.

Altés és el principal autor d'un treball sobre els factors genètics que afecten la medicació en el tractament de la malaltia de Hodgkin, que suposa l'1% de tots els càncers, liderat per la Fundació Althaia de Manresa, publicat a la revista internacional Leukemia and Lymphoma. A banda d'Altés, entre els autors d'aquests treball hi ha tres adjunts d'Hematologia d'Althaia . Albert Altés és un investigador amb una quarantena d'articles publicats en mitjans científics i presideix l'Associació Espanyola d'Hemocromatosi (excés de ferro a l'organisme).