El portaveu del govern municipal, Toni Llobet, ha admès aquest dimecres que la comunitat islàmica de Manresa utilitza de manera il·legal la primera planta de la fàbrica de l'Aranya, un espai de 920 metres quadrats. Segons ha explicat, la comunitat aprofita l'espai -que és de la seva propietat- com a oratori i l'ús religiós no està contemplat al pla especial de l'edifici. Aquest és un dels motius que ha portat el govern a obrir un procés de consens per decidir amb la resta de grups municipals quins han de ser els usos de l'immoble. De moment, Llobet no ha concretat quines opcions hi ha sobre la taula ni tampoc la ubicació que hauria de tenir la nova mesquita en cas d'haver de ser traslladada.

La fàbrica de l'Aranya de Manresa és un edifici catalogat que compta amb un pla especial aprovat l'any 1997 i modificat el 2001. Segons ha explicat el portaveu del govern municipal, Toni Llobet, aquest pla no contempla l'ús religiós de les instal·lacions. Tanmateix, la comunitat islàmica utilitza la primera planta de l'edifici -que és de la seva propietat- com a oratori. Llobet ha explicat que l'únic espai on sí està permesa la pràctica religiosa és al local de 360 metres quadrats que hi ha fora de la fàbrica i que fa cantonada amb l'immoble.

Aquesta situació irregular és un dels motius que ha portat l'Ajuntament de Manresa a obrir un procés de consens amb tots els grups municipals i la ciutadania per tal de decidir quins són els nous usos que ha de tenir l'edifici. Segons el portaveu del govern municipal, hi ha moltes opcions sobre la taula -des de la construcció d'habitatges, aparcaments o hotels fins a equipaments educatius o culturals, entre d'altres-. Llobet ha recordat la intenció del govern de revitalitzar el casc antic de la ciutat i ha subratllat la importància del lloc on està ubicada la fàbrica, just al casc antic i en una de les entrades històriques de la ciutat.

De moment però, el portaveu del govern municipal no ha volgut concretar cap opció, ni tampoc ha desestimat la possibilitat que s'acabi acceptant l'ús religiós de l'edifici i, per tant, s'opti per regularitzar la situació de la mesquita. Llobet ha assegurat que el procés per decidir els usos que ha de tenir la fàbrica es farà amb el màxim consens possible i ha assegurat que no es tracta d'una qüestió immediata. En aquest sentit, preveu que s'hagi pres una decisió poc després d'aquest estiu.

Així doncs, com que encara no hi ha cap proposta en ferm, el govern municipal tampoc ha volgut concretar quines ubicacions s'estudien en cas que la mesquita hagi de ser traslladada. Tot i això, Llobet ha volgut aclarir que qualsevol opció es farà "amb el màxim consens".