No es dubta dels beneficis de la integració, però el problema principal és com assolir-la. La jornada de formació i intercanvi "Barris per la interculturalitat", que es va celebrar ahir al matí a la Casa Flors Sirera va servir per aclarir qüestions equívoques però també per palesar que entre nadius i nouvinguts sovint hi ha uns obstacles que no tan sols tenen a veure amb els recels mutus. La conclusió de la taula rodona que va cloure la matinal és que cal millorar l'eficència dels canals de comunicació entre uns i altres.

Sota la direcció de Josep Vilarmau, coordinador del Programa d'Acollida de l'Ajuntament de Manresa, tres veïns de la ciutat nascuts en altres continents van presnentar davant prop d'una quarantena de persones tres entitats que treballen per la integració a la capital del Bages. El senegalès Thera Moctar va parlar de l'ONG Diapo, que treballa en el camp del suport a la infància la joventut des del futbol. Julieta Sánchez va exposar l'activitat cívica i cultural que porten a terme des de l'Associació boliviana de Manresa 6 d'Agost. I Abdullah Hammouch va explicar als presents la Comunitat Islàmica del Bages Mesquita Al Fath.

Posteriorment es va obrir un torn de debat en que va quedar pales que hi ha barreres mentals que costa de superar tot i l'esforç de moltes entitats, de caire cívic i veinal, per aconseguir la integració dels immigrants. Els tres ponents van afirmar que les seves associacions sempre participen en activitats ciutadanes, però també es va expressar des del públic la necessitat que la comunicació sigui més efectiva per millorar aquest element de la convivència. Els exemples associatius exposats, però, van posar de manifesta la vitalitat d'uns col·lectius que fan d'enllaç entre els immigrants i la ciutat.