La Fundació Universitària del Bages i la Universitat de Vic van viure als seus inicis una història gairebé calcada. L'embrió de totes dues institucions va ser la formació de mestres fins que a mitjan anys 80 a Manresa es va crear el que és pròpiament la Fundació, amb l'objectiu de donar un impuls als ensenyaments universitaris a la ciutat, i a Vic la Fundació Universitària Balmes. No només comparteixen l'eix Transversal, també les inicials FUB.

A la capital d'Osona es va crear posteriorment la marca Estudis Universitaris de Vic, que es va posar en marxa el curs 1987-88 amb estudis de mestres, empresarials i d'infermeria. A Manresa no va ser fins al 1990 que es van començar a impartir classes d'infermeria a l'aulari de les Saleses, l'actual Casa Flors Sirera. El 2002 es va inaugurar l'actual edifici de l'avinguda Universitària. Els estudis que ofereix sempre han estat adscrits a l'Autònoma.

A Vic, la data que esperaven va arribar el 1997, quan el Parlament de Catalunya va aprovar la llei que reconeixia la Universitat de Vic. És un organisme privat d'iniciativa pública, actualment ofereix 57 titulacions. El darrer i ambiciós projecte que té actualment damunt la taula és la de poder oferir la carrera de Medicina.

Així doncs, malgrat aquests inicis pràcticament iguals, les dues institucions universitàries van seguir camins diferents fins que ara s'han tornat a trobar a la mateixa cruïlla. Les xifres també són diferents, i s'expliquen bàsicament perquè Vic és una universitat com a tal, mentre que Manresa un centre on s'ofereixen estudis universitats adscrits. A a la FUB s'imparteixen 6 graus, mentre que a Vic són 27. Es dóna el cas, a més a més, que tots els graus que s'imparteixen a Manresa també es poden cursar a Vic, tret del de Podologia i Logopèdia, que només són a la capital del Bages.

Els més de 1.700 alumnes de la Fundació Universitària del Bages es converteixen en més de 5.300 a Vic, sense comptar els que fan formació contínua en un lloc i en un altre. Però tot això s'ha de mantenir, i Vic ha tingut serioses dificultats econòmiques per fer-ho. Fa 10 anys tenia un dèficit de dos milions d'euros que ha anat reduint progressivament tot i que el curs 2008-2009 va tornar a enfilar-se fins a l'1,3. Segons dades de la Uvic, aquest curs serà el de l'equilibri. En canvi, la FUB està sanejada fins al punt que ha afrontat en solitari la construcció de la Clínica Universitària, que ha costat 5 milions d'euros. Però no és una universitat com a tal.

Amb l'acord de federació es donarà pas a una estructura universitària de més de 7.000 alumnes en titulacions oficials, més de 800 professors, 200 persones d'administració i serveis i una oferta docent de més de 30 graus. En xifres, les dues fundacions universitàries superaran universitats públiques com la de Lleida i gairebé la Pompeu Fabra.