Incomplir l'ordenança de tinença d'animals domèstics és la norma i no l'excepció pel que fa al preceptiu registre de gossos, gats i fures. El 80% de les famílies no compleixen amb les seves obligacions i això ha fet dissenyar a l'Ajuntament de Manresa una campanya per intentar capgirar aquesta tendència.

Qui registri el seu animal de companyia durant els mesos de juny, juliol, agost, setembre i octubre tindrà un descompte del 50% de la taxa, de 21,60 euros a 10,30 euros.

La regidora de Sanitat, Mercè Rosich, ha afirmat amb claredat que "els ciutadans no estan registrant els seus animals de companyia", el que suposa que estan incomplint el seu deure.

"Gossos, gats i fures s'han d'identificar com a animals de companyia inscrivint-los al registre municipal d'animals", explica Rosich, que recorda que cal respectar l'ordenança perquè "dificulta l'abandonament d'animals de companyia i facilita la planificació de polítiques per millorar la seva tinença responsable i la convivència entre animals i persones".

Rosich ha lamentat que complir amb la normativa no sigui "la pràctica habitual" i ha afegit que "a partir de dades disponibles, la mateixa Generalitat reconeix que el cens d'animals és el 20% del total que tenim".

La regidora de Sanitat ha explicat que quan s'han analitzat les causes que això estigui passant, un dels aspectes que s'han tingut en consideració és el cost econòmic i, en segon lloc, el desconeixement. Rosich ha afirmat que moltes vegades el traspàs d'animals es fa entre particulars i, tot i que hi ha molts animals que passen per veterinaris, "aquests no sempre informen" de les obligacions que comporta la seva tinença.

Rosich també fa autocrítica i reconeix que un dels factors que poden contribuir a aquest baix nivell de cens d'animals és "la poca repercussió que té aquest fet quan nosaltres detectem que un animal no està registrat".

Per primer cop

L'Ajuntament està promovent una campanya, que Rosich explica que "no s'ha fet mai", de presa de consciència de quines són aquestes obligacions. La campanya ha de permetre millorar la informació de la qual es disposa sobre els animals de companyia que hi ha a la ciutat.

L'objectiu, en primer lloc, és aconseguir un major compromís per part dels propietaris, que són els que s'han de responsabilitzar del benestar de l'animal i del control de les molèsties que aquest pugui ocasionar a veïns o a la via pública. En segon lloc, ha de permetre incrementar el control per part de l'administració, gràcies a l'augment d'inscripcions en el cens municipal, obligació que a dia d'avui és força deficitària.

En el marc d'aquesta campanya municipal, que està previst que comenci a la primeria del mes de juny, es proposa una bonificació del cost de la taxa del cens, actualment de 21 euros.