Una Catalunya independent no només pot subsistir econòmicament, sinó que pot convertir-se, fins i tot, en un dels països més rics de la Unió Europea. Així ho va assegurar, divendres al vespre a Manresa, la catedràtica d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Núria Bosch. Vicepresidenta del Consell Assessor per a la Transició Nacional, va demostrar, mitjançant l'estudi que han presentat a la Generalitat, que els números també donen suport a la independència catalana.

"Formar part de l'estat espa-nyol té un cost molt elevat per als catalans", va assegurar Bosch. I les xifres que va presentar així ho avalaven. Cada català ha pagat, en els darrers 24 anys, 45.000 euros més a l'estat espanyol del que ha rebut d'ell. Sense Espanya, tindria un guany fiscal de 16.000 milions d'euros cada any.

Bosch va comparar Catalunya amb els diferents països de la Unió Europea. Pel que fa al nivell de riquesa, el PIB per capita dels catalans se situaria en el número 7 del rànquing, davant de la poderosa Alemanya i de d'altres països com Regne Unit, França i, lògicament, Espanya. Les seves exportacions també serien superiors a la de la gran majoria. "Un boicot als productes catalans tampoc no seria tan greu perquè, en aquest sentit, cada vegada depenem menys d'Espanya. El 2011, del total d'exportacions que es van fer, el 53% eren fora de l'estat Espanyol", va afegir.

Durant la presentació, la vicepresidenta del Consell Assessor per a la Transició Nacional va voler desmentir alguns tòpics. Va parlar que caldrien infraestructures d'estat que ara Catalunya no té i que, en cas de ser independent, sí que requeriria, com ara la política exterior -inclosa la creació d'un exèrcit- o assumir els costos de la Seguretat Social. "La resta d'aquestes despeses addicionals respecte dels ingressos addicionals continua donant un saldo positiu de 16.000 milions d'euros l'any", va explicar, i va afegir que "sí, Catalunya podria pagar les pensions". Bosch va voler fins i tot anar més enllà: "aquest superàvit fiscal permetria rebaixar impostos, el que tindria un efecte multiplicador: augmentaria el poder adquisitiu dels catalans, que consumirien més i generarien més llocs de treball".

Naixeria endeutada?

Una altra de les hipòtesis que va desenvolupar és la possibilitat que Catalunya es fes independent amb el deute actual. ""Hauria d'assumir una part de l'endeutament espanyol, però també una part dels seus actius, com ara les reserves que té. Per molt que sortís perdent en el repartiment, el guany fiscal que té compensaria la balança", va assegurar la ponent.

La xerrada de Bosch, que va omplir de gom a gom, divendres al vespre, l'auditori de la Plana de l'Om, va servir per encetar el cicle Claus per al Nou Estat, que organitza Assemblea.cat, Òmnium i el Cercle Català de Negocis. El proper divendres 17 de maig hi haurà una altra conferència, en la qual es tractaran aspectes més polítics i jurídics en un hipotètic estat català i, el 30 de maig hi haurà una taula rodona sobre el procés sobiranista i com pot afectar la vida diària dels sectors més populars i més tocats per la crisi.