Va néixer a Manresa l'any 1949 i, després de voltar arreu del món, avui és un dels líders a nivell mundial en la investigació sobre el càncer de pulmó. L'oncòleg Rafael Rosell ha sigut descrit per la revista científica britànica The Lancet, una de les més prestigioses del món en el seu àmbit, com el principal investigador europeu en la lluita contra aquesta malaltia.

Aquesta definició ha estat inclosa en el número monogràfic que la publicació ha llançat aquesta setmana. En aquest suplement, on un dels articles principals és signat pel mateix Rosell, també s'hi inclou un perfil detallat sobre la vida i la carrera del científic d'origen manresà. Una carrera que l'ha dut a ocupar càrrecs com el de cap dels serveis oncològics vinculats a hospitals com l'Universitari Quirón Dexeus de Barcelona i l'Institut Català d'Oncologia del Germans Trias i Pujol de Badalona, centres on treballa actualment.

Una trajectòria internacional

Al llarg de la seva carrera, Rosell s'ha especialitzat en el tractament del càncer de pulmó a nivell molecular. L'objectiu d'aquesta tècnica és buscar les característiques genètiques i els punts febles dels tumors de cada pacient. D'aquesta manera es podrien elaborar tractaments personalitzats per a cada malalt, amb l'esperança de poder-los fer més efectius i amb menys efectes secundaris.

La recerca en aquest sentit ha dut Rosell a establir contactes amb hospitals d'arreu del món amb els quals compartir experiències i evolucions. Una d'aquestes plataformes és el Grup Espanyol de Recerca Contra el Càncer, fundat i presidit pel mateix Rosell, o la Plataforma Europea d'Oncologia Toràcica, amb seu a Suïssa i de la qual va ser cofundador.

A part de la recerca, Rafael Rosell té una dilatada trajectòria en el camp de la divulgació. Durant la seva carrera, l'oncòleg manresà ha redactat prop de 500 articles per a les publicacions mèdiques més prestigioses d'arreu del món. Una tasca que ha complementat amb la seva faceta com a conferenciant i organitzador de trobades com ara l'11è Congrés Mundial de Càncer de Pulmó del juliol del l'any 2005.

A més a més, Rosell exerceix de professor d'oncologia a la Universitat Autònoma de Barcelona des de l'any 1992.