Prop de mig miler de persones es van manifestar pel dret a un habitatge digne ahir a la tarda a Manresa. Procedents d'arreu de Catalunya, van escollir la capital del Bages per ser, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, la ciutat catalana amb un major percentatge de pisos buits.

Segons els darrers números, dels 39.605 habitatges existents a Manresa n'hi ha 9.434 que són buits, és a dir gairebé un de cada quatre. Bona part es comptabilitzen al Barri Antic. Per aquesta raó, els manifestants van aprofitar la protesta per deixar constància d'aquest fet i van col·locar uns quants adhesius, indicant l'existència d'habitatges buits, en blocs dels carrers Talamanca i Vallfonollosa on tenien constància que això passava.

La protesta, organitzada per la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme al Bages (PACH), va tenir l'assistència d'entitats antidesnonaments d'altres zones de Catalunya, entre les quals hi havia els membres de la PACH de Girona, que en deu dies s'enfronten al desnonament d'un bloc que tenen ocupat a Salt per 43 persones sense recursos, 23 d'elles nens. "És inacceptable que hi hagin cases buides i a nosaltres ens enviïn al carrer", explicava Doris, una de les afectades que ahir no va voler faltar a la protesta a Manresa. També l'Engracia, ocupa a Salt, afirmava que el que volen no és "caritat sinó la possibilitat d'un lloguer social".

Durant la manifestació, que també volia servir per protestar pel desnonament gironí, no van faltar ni les pancartes de suport als ocupes gironins ni els càntics a la resistència.

La manifestació, que es va iniciar amb mitja hora de retard a la plaça de Crist Rei, va recórrer els carrer de Guimerà, plaça de Sant Domènec, Born, Vilanova, Talamanca, Na Bastardes, Vallfonollosa, Puig Cardener, de les Piques i Sant Miquel fins arribar a la plaça Major, on hi va haver parlaments de la PACH Bages, l'Ateneu la Sèquia -que té el proper 22 de novembre el judici pel seu desnonament- i la PACH de Girona. Amb un clar predomini del verd -és el color de les samarretes de les plataformes- va causar una forta expectació entre els vianants. I és que malgrat l'hora llarga de recorregut, els càntics contra el capitalisme, els banquers i pel dret a un habitatge digne no van parar ni un sol moment. Un dels moments més esperats es va produir quan la multitud es va aturar a les portes del bloc que la plataforma bagenca té ocupada, al carrer Puig Cardener, on viuen dues famílies. Primer hi va haver una forta ovació i, a posteriori, es va desplegar una gran pancarta en la qual es recordava que s'ocupava "pel dret a tenir un habitatge digne".

Les entitats bancàries, propietàries de la major part dels pisos buits segons els reiterats càntics dels protestants, així com la seu de Convergència Democràtica de Catalunya, no van sortir impunes de la manifestació i van ser embrutades amb pintura i/o s'hi van enganxar cartells en els quals se'ls acusava d'"estafadors".