El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat per unanimitat una moció per reclamar a la Generalitat que prioritzi les mesures de seguretat a la carretera C-55 i, també, a la C-58. A més, la moció demana "l'alliberament del peatge a l'autopista C-16" per als residents al Bages i la "revisió de la política tarifària per a la resta d'usuaris". Aquesta seria la "millor" mesura per descongestionar una carretera amb una alta sinistralitat i amb més de 30.000 vehicles diaris. La C-55 ha concentrat 1.163 accidents en els últims deu anys i hi han perdut la vida 92 persones. Els representants polítics han volgut mostrar la "unanimitat del territori" amb una moció que han presentat tots els grups excepte PxC.

La moció que s'ha aprovat aquest dijous de forma unànime al ple de Manresa per reclamar solucions a la carretera C-55 davant la seva alta sinistralitat vol ser "una resposta a la demanda de la societat civil", segons ha afirmat el regidor d'Urbanisme i Mobilitat, Ramon Bacardit, que també ha destacat la necessitat del consistori de prendre "el lideratge polític en la resolució de la situació de dèficit històric quant a les comunicacions de la capital del Bages amb la capital del país". Bacardit ha agraït a tots els grups "l'esforç" per assolir un consens que ha implicat "renúncies i canvis de prioritats".

El text aprovat reclama al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que "prioritzi les actuacions de millora de la seguretat en les carreteres C-55 i C-58 en aquells punts que registrin una major accidentalitat". Els grups municipals també demanen que aquestes mesures s'executin a curt i mitjà termini, concretament "en els exercicis 2014 i 2015".

El ple de Manresa també recorda a la Generalitat que "cal aprofitar les infraestructures existents abans de realitzar-ne de noves", tot seguint "els criteris de sostenibilitat i racionalitat" per a la funcionalitat viària anunciada a Catalunya. Per això, la moció remarca que el "traspàs efectiu de vehicles de la C-55 a la C-16" passa per la gratuïtat de l'autopista C-16 per a les persones residents al Bages i la revisió de les tarifes per als altres usuaris.

Altres mesures "imprescindibles"

Els grups municipals destaquen com a "imprescindible" per millorar la connexió entre les dues vies la "redefinició de l'enllaç de Viladordis amb la C-55", "l'execució dels enllaços nord de la C-16" en la mateixa sortida i "un nou vial que enllaci la carretera de Viladordis amb la rotonda de Prat de la Riba". També consideren "prioritària" l'ampliació de la calçada entre l'enllaç de Bufalvent i el Guix i definició d'una nova connexió a Bufalvent-Cal Gravat. Ara bé, segons el text, totes aquestes mesures necessiten que s'hagi "garantit prèviament el traspàs suficient de vehicles de la C-55 a la C-16.

L'Ajuntament de Manresa afegeix a les reclamacions que el govern espanyol finalitzi les obres d'enllaç de la B-40 a l'alçada de Viladecavalls amb l'A-2, per la "importància" que la infraestructura té també per a les comarques centrals. Tots aquests acords es traslladaran al Departament de Territori i Sostenibilitat i al Ministeri de Foment, al Consell Comarcal del Bages i al Consorci Viari de la Catalunya Central.

La moció recull la recomanació de la Unió Europea de desdoblar "vies amb volums de trànsit superiors als 12.000 vehicles diaris". La C-55 en suporta 33.000. A més, els grups municipals lamenten que el Bages, amb 180.000 habitants, sigui "l'única comarca de Catalunya que, amb aquesta densitat de població, no disposa encara de vies ràpides gratuïtes o de ferrocarril amb temps de recorregut competitiu amb l'àrea metropolitana de Barcelona, amb els ports de Barcelona i Tarragona, i amb l'aeroport d'El Prat de Llobregat".

S'aprova una altra moció que no descarta el desdoblament

Els grups municipals de PSC i PP també han presentat una moció per "no descartar la solució del desdoblament d'alguns trams" de la C-55 per garantir-ne la seguretat viària, que s'ha aprovat amb 19 vots a favor i cinc abstencions, d'ERC i la CUP. La moció recull que si les mesures de la moció que s'ha aprovat per unanimitat fossin insuficients per garantir la seguretat en algun tram, l'ajuntament en demanaria el desdoblament a la Generalitat.

Els promotors d'aquesta moció han argumentat que no volen "renunciar en absolut al desdoblament". Per la seva banda, l'equip municipal de CIU, que hi ha acabat votant a favor, havia defensar la necessitat d'apostar per mesures a curt i mitjà termini i "deixar pel futur" altres mesures "d'un abast més important a nivell econòmic".