Amb el lema 'Activem els buits', un grup de joves de Manresa ha calculat què representa tenir 9.434 immobles buits. D'aquesta manera, partint d'una mitjana de 70 metres quadrats per habitatge, han xifrat en 660.380 metres quadrats la superfície que ocupen tots els immobles junts. La capital del Bages és la ciutat catalana amb un percentatge més alt de pisos buits: el 23,8% dels habitatges de la ciutat estan desocupats, gairebé un de cada quatre immobles. El col·lectiu ha preparat una acció per aquest dissabte amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania. Més de 200 joves d'esplais de Manresa pintaran sobre el terreny la superfície que ocupen tots els pisos buits, equivalent a 92 camps de futbol. Un total de 22.938 persones sense llar de l'estat espanyol cabrien als 9.434 pisos buits que actualment hi ha a Manresa. Aquest és un dels missatges que volen donar a conèixer els cinc joves vinculats al Cercle Artístic de la ciutat que han organitzat la iniciativa. Manresa té una quarta part dels pisos buits, la proporció més alta entre les ciutats catalanes. Del total de 9.434 habitatges desocupats, 3.000 són de nova construcció i al nucli antic un 40% dels pisos estan buits.

Davant d'aquestes dades, la Clara Casas, l'Alba Domínguez, el Jordi Mira, l'Aina Sallés i l'Ester Tatjé van decidir organitzar una acció per fer visible aquesta problemàtica i conscienciar a la població. Per això, van voler calcular què volia dir realment la xifra de 9.434 immobles. La Clara Casas ha explicat a l'ACN que "vam començar a pensar què passaria si ajuntéssim tots els pisos i els col·loquéssim un a costat de l'altre". A partir d'aquesta premissa, els joves van xifrar en 660.380 metres quadrats la superfície que ocuparien tots els immobles junts, tenint en compte que la mitjana és de 70 metres quadrats.

Però perquè la població conegués sobre el terreny què volien dir 660.380 metres quadrats, els joves van decidir organitzar una acció, que tindrà lloc aquest dissabte, i que consistirà en pintar tota la superfície. La zona abastarà des de la plaça Catalunya fins a la Via Sant Ignasi, d'una banda, i des de la plaça Gispert fins a la Bonavista: tot el centre de la ciutat. Per a fer-ho més impactant, els joves han editat uns cartells on es mostren equivalències de la superfície. És a dir, 660.380 metres quadrats equivalen a 92 camps de futbol professional, 13 torres Agbar,188 places Sant Domènec i Fius i Palà juntes, i hi cabrien 22.938 persones que no tenen llar de l'estat espanyol.

"Creiem que és molt important que la gent conegui què està passat, que sàpiga quants habitatges buits hi ha" i, a més, "volíem fer-ho molt visible i directe perquè la gent pugui proposar idees i participar". Així s'explica la Clara Casas, que revela que tots ells es van quedar "molt impressionats" quan van situar la xifra de pisos buits sobre el mapa. Casas considera que, tot i que passejant per la ciutat tothom pot observar aquesta problemàtica, "en el teu entorn t'habitues a veure els pisos buits i al final ni t'hi fixes, en canvi, si algú t'ho fa veure la cosa canvia. Nosaltres des que hem començat a fer la intervenció ens hi fixem i en veiem molts més".

Una acció artística i participativa

Després de fer el treball d'anàlisi i estudi de les dades, el col·lectiu de joves ha organitzat per aquest dissabte 15 de març una acció artística i participativa al carrer. Més de 200 joves procedents d'esplais de Manresa representaran simbòlicament els més de 9.000 pisos buits traçant una línia pels carrers de la ciutat. La línia delimitarà aproximadament la superfície que ocuparien tots els immobles buits de la ciutat si s'ajuntessin un al costat de l'altre.

Segons ha explicat Casas, l'acció s'ha organitzat com un joc de ciutat i els joves dels casals, a mesura que vagin resseguint la línia faran algunes proves i visitaran entitats de la ciutat relacionades amb aquest tema, com la PAHC o Creu Roja. "Serà una manera de donar a conèixer que la ciutat està activa en els temes de col·lectius i entitats", ha apuntat Casas. L'acció culminarà a la Plaça Sant Domènec on el col·lectiu farà una explicació del projecte i s'obrirà un debat perquè la població reflexioni sobre el tema dels pisos buits i proposi solucions.