Ahir a la tarda hi havia celebració a l'Ateneu Popular la Sèquia, seu de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme. Poca estona abans havien aconseguit una carència hipotecària de cinc anys per al matrimoni format per Cosme Hernández i Manuela Tejero, que fa sis mesos que esperaven resoldre la seva situació: ell va quedar sense feina fa més de dos anys, ella té una minusvalidesa, i tenen dos fills al seu càrrec de 22 i 15 anys que estudien. De 960 euros al mes per la hipoteca, suma que fa mig any que van deixar de pagar perquè no hi arribaven, passaran a pagar encara no 200 euros, menys que un lloguer social, segons va informar a Regió7 una integrant de la plataforma.

Hernández i Tejero tenen una hipoteca de 215.000 euros de la casa on viuen, situada a Sant Cristòfol, a Castellbell i el Vilar, que van comprar fa nou anys. Ell va quedar sense feina i, un cop esgotat l'atur, a dia d'avui només rep la prestació mínima. Es volien acollir a un reial decret per tal que els congelessin el deute durant cinc anys però pel fet de no complir la condició de viure en un municipi de més de 100.000 habitants no els ho van concedir. L'octubre passat, Hernández va anar al Banc de Sabadell, on tenen la hipoteca, per explicar la seva situació i demanar la carència hipotecària. La resposta de la persona que el va atendre, explica, és que li podien concedir per dos anys però que, un cop esgotats, haurien de pagar uns interessos al 5,5%, de manera que la quota mensual s'enfilaria als 1.500 euros. També li va dir que "jugués a la loteria; que si em tocava ho tindria solucionat". Ahir, aquest diari va procurar conèixer la versió del banc, sense resultats.

L'ocupació de l'oficina del Banc de Sabadell situada als baixos de Can Jorba va començar a les 10 del matí. La quantitat de participants concentrats, que la van omplir d'adhesius amb diversos lemes, van oscil·lar del mig centenar a una quinzena de persones. Inicialment, l'interlocutor amb qui van parlar els va demanar 48 hores per estudiar el cas però la plataforma no en va voler saber res. Reclamaven una solució i estaven disposats a quedar-s'hi les hores que calgués. Fins i tot van parlar de passar-hi la nit. Finalment, a quarts de 2 del migdia, els van oferir el que cercaven. Hernández, que va recórrer a la plataforma el novembre passat, agraïa ahir el seu suport "psicològic i moral" i el fet de "tenir-los al costat i no estar sols" .