L´Ajuntament de Manresa té oberts cinc expedients de disciplina urbanística pels vessaments produïts pel col·lector de salmorres que ressegueix el riu Cardener, uns incidents que han causat els darrers quatre anys la destrucció d´uns 12.000 metres de veget ació en diferents espais naturals de l´entorn de la ciutat.

El col·lector de salmorres havia de ser substituït per un de nou, segons les previsions inicials de l´Agència Catalana de l´Aigua, ja que l´actual no reunia les condicions exigibles. En aquesta línia, el 2007 l´Agència Catalana de l´Aigua va redactar el Projecte bàsic i estudi d´impacte del desdoblament del col·lector de salmorres de la conca del Llobregat i el 2009 va redactar el Projecte de millora del col·lector de salmorres, fase 2, des de Cardona i Balsareny fins a Abrera. D´aquests projectes, però, no se n´ha derivat cap actuació encaminada a substituir el col·lector obsolet actual.

L´obsolescència d´aquesta instal·lació ha quedat palesa els darrers anys pels continuats vessaments produïts en diferents indrets del terme municipal de la ciutat. Aquests vessaments han anat afectant de manera important la vegetació de ribera del riu Cardener. Entre els efectes més visibles cal destacar la mort de gran quantitat d´arbres.

Els cinc expedients s´han obert en les zones següents:

- Meandre de Miralpeix (franja afectada el 2010, d´uns 4000m2, entre la C-25 i la resclosa de la Pirelli amb la mortaldat d´uns 50 arbres).

- Sota el viaducte de la C-55 a Can Poc Oli (zona afectada el 2010, d´uns 400 m2, amb la mortaldat d´uns 4 arbres).

- Zona de ribera a la zona de la torre medieval dels Comtals (zona afectada el 2013, d´uns 6.000 m2, amb la mortaldat d´uns 12 arbres).

- Passeig del Riu (zona entre "La Carpa" i el pont de Sant Francesc afectada el 2013, d´uns 600 m2, amb una mortaldat de 3 arbres d´alineació 2 de ribera). Cal dir que en aquesta zona del passeig del Riu ja només hi restaven 5 arbres d´alineació, ja que la resta ja havien estat afectats pel col·lector de salmorres anys enrere.

- Zona sud del meandre de Miralpeix (franja afectada el 2014, d´uns 2.000 m2, amb una mortaldat d´uns 22 arbres).

L´Ajuntament ha obert aquests expedients amb l´objectiu de restituir a l´estat anterior les diferents zones afectades. En concret, ha ordenat al titular del col·lector, l´Agència Catalana de l´Aigua, i al gestor de la infraestructura, la UTE Col·lector Salmorres en la qual participa l´empresa Aigües de Barcelona, les actuacions següents: Descontaminació dels sòls afectats; replantació de l´arbrat afectat, amb les actuacions de manteniment i reg corresponents fins al seu arrelament complet; i la presentació d´una memòria on es defineixin en detall les actuacions ordenades des de l´Ajuntament.