El físic manresà Jordi Prat Camps forma part de l'equip internacional de científics, liderats des de la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha desenvolupat un material que aconsegueix guiar i transportar el camp magnètic d'un lloc a un altre de manera similar a com la fibra òptica actua amb la llum o una mànega transporta l'aigua.

El que han aconseguit els investigadors del departament de Física de l'UAB ha estat crear la primera fibra magnètica del món amb un cilindre de material ferromagnètic envoltat de material superconductor, un disseny sorprenentment senzill fruit de complicats càlculs teòrics i moltes proves en el laboratori.

La investigació, liderada per Álvaro Sánchez, ha estat publicada aquesta setmana per la prestigiosa revista científica Physical Review Letters i ha tingut la participació d'un altre científic manresà, Juan Ignacio Cirac, director de la Divisió Teòrica de l'Institut Max-Planck per a l'Òptica Quàntica a Gar-ching (Alemanya).

Els investigadors han construït un prototip de 14 centímetres de longitud, que transmet el camp magnètic d'un extrem a un altre amb una eficiència molt superior respecte als mètodes actuals per transportar aquests camps. Han demostrat teòricament que la fibra magnètica pot ser encara més eficient si s'envolta el tub ferromagnètic amb capes primes alternant material ferromagnètic amb material superconductor.

Aplicació quàntica

El dispositiu es pot implementar a qualsevol escala, fins i tot a la nanomètrica.

D'aquesta manera, una nanofibra magnètica capaç de controlar individualment sistemes quàntics podria ajudar a solucionar problemes tecnològics que actualment apareixen en intentar fer computació quàntica.