Les entitats i la societat civil van ser les grans protagonistes de la festa Votem! celebrada ahir a Manresa en una plaça de la Reforma on es van aplegar més de 1.500 persones, segons l'organització. La festa proposada pel Pacte del Bages pel Dret a Decidir va durar més de tres hores. Ho va fer sota un sol de justícia i amb molt vent, i va tenir com a cirereta la formació d'una "V" per part dels participants que duien samarretes i barrets negres i carbasses.

Hi va haver actuacions de cultura popular; parlaments, entre els quals el del cantautor Lluís Llach, i una escenificació que va acabar amb una integrant de l'associació manresana de circ La Crica suspesa per una grua i dipositant un vot en una urna.

L'acte va ser un reconeixement a la capacitat de les entitats per organitzar-se i implicar-se. Així ho van expressar les diferents intervencions, alhora que van demanar no abaixar la guàrdia i insistir en la participació i la resistència per fer realitat la consulta del 9 de novembre vinent.

La festa va començar amb la confluència a la Plana de l'Om de les tres capçaleres arribades a Manresa d'una trentena de municipis de la Catalunya Central. La percussió de Xàldiga es va barrejar amb els bastoners de Castellbell i el Vilar en la cercavila que havia sortit de Crist Rei. Les altres dues partien de la plaça Major i de Valldaura. De la Plana, tots els assistents van anar plegats cap a la Reforma, on ja els esperava força gent; una gran senyera presidia l'escenari. A banda i banda del carrer d'Alfons XII hi havia una vintena de parades, la majoria amb articles relacionats amb el dret a decidir i amb la independència de Catalunya. També n'hi havia de menjar.

A les 12 del migdia es va fer un assaig d'una part de l'espectacle. L'speaker Pep Callau va ser l'encarregat d'animar la festa mentre no començava; una estona que es va fer una mica llarga i que es va fer passar amb actuacions d'entitats assistents, que prèviament havien deixat les 140 caixes de cartró que duien pintades amb missatges sobre el dret a decidir al costat de l'escenari. A 1/4 d'1 va arribar el cantautor Lluís Llach, que no es va quedar fins al final.