El fiscal de delictes d'odi i discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, ha demanat aquest dimecres una sentència "severa i proporcionada" a la gravetat de les lesions provocades a dues persones durant l'agressió davant la discoteca Stroika de Manresa el 2012. En els seus informes finals, dels quals aquest dimecres s en'ha presentat la segona part, el fiscal ha fet un extens relat dels fets i de totes les proves que, segons ell, incriminen els 16 acusats, en especial les converses telefòniques, la localització dels seus telèfons mòbils i les declaracions, contradictòries algunes i desmentides d'altres, dels propis encausats. Les defenses faran els seus informes finals els propers dies. Quant a la primera part de l'exposició del fiscal, va tenir lloc divendres, quan va titllar d'«infumable» la versió dels acusats.

El fiscal ha centrat bona part de la seva intervenció en defensar que l'acusació d'associació il·lícita està fonamentada en proves objectives. Així, ha repassat els nombrosos antecedents policials, i alguns penals, dels acusats, vinculats a l'extrema dreta, com la seva afiliació a partits ultres, o la identificació de molts d'ells per part de la policia en aldarulls públics. També ha fet servir les seves converses interceptades, on parlen de "caceres" contra "guarros", 'sharps' i "moros", o de l'estructura del grup amb una "cúpula" o "capos" i uns "cadellets" o "soldats".

Així mateix, ha recordat el nombrós material decomissat en els registres, com armes prohibides, bengales marineres, porra extensible o pistola de fogueig, i simbologia neonazi, així com material informàtic en el mateix sentit, que els vincula a tots com a grup més o menys organitzat i que des del 2010 es trobava per perpetrar agressions contra els seus "enemics", com minories ètniques o homosexuals, o els seus "rivals ideològics", els antifeixistes d'extrema esquerra. Tot i això, el fiscal ha reiterat que no es jutja la ideologia, sinó la posada en pràctica de les seves tesis, vinculades a l'odi.

Per últim, ha volgut reafirmar que els seguiments policials demostren que tots els acusats es coneixien de feia temps, tot i que alguns ho neguin. El fiscal ha relatat diversa jurisprudència contra grups similars per reforçar la seva tesi que es tractava d'un grup organitzat que va preparar l'atac per simple odi. De fet, ha qualificat l'atac de "salvatge" i executat per un "escamot d'execució" que va perpetrar dos "intents d'assassinat".

Una de les víctimes va poder escapar amb lesions no massa greus, però l'altre està "mort en vida", segons el fiscal, ja que s'ha reclòs a casa, ha renunciat a les seves amistats i tindrà seqüeles permanents com manca de força als músculs i pèrdues de memòria, a causa de les greus lesions que va patir al crani.

Així, ha considerat que almenys 12 dels 16 acusats van formar una "massa d'assetjament", ja que van participar directament en l'atac ja fos agredint les víctimes com formant part del grup que va anar a les portes de l'Stroika i va protegir els seus companys.

El fiscal ha volgut posar en evidència les contradiccions d'algunes declaracions dels acusats. Ha recordat que alguns no van declarar davant dels Mossos ni al jutjat d'instrucció durant dos anys, tot i estar en presó preventiva, i que al judici només van respondre a les defenses, no pas a les acusacions. Això, segons ell, no demostra res, però indica que alguna cosa volen amagar.

Sobre d'altres acusats ha recordat que a comissaria i a instrucció van admetre els fets i delatar alguns companys, versió que van canviar durant el judici oral al·legant pressions dels mossos, cosa que mai han denunciat formalment. També ha defensat la veracitat de les revelacions d'un altre acusat, menor d'edat, ja jutjat i condemnat.

Igualment, ha volgut desmuntar la versió exculpatòria d'alguns acusats, assegurant que pocs minuts després que es produís l'atac eren a un restaurant molt proper per celebrar l'aniversari del fill de quatre anys del suposat líder del grup. El fiscal ha remarcat que la suposada festa no comptava amb més nens, va durar poc més de mitja hora i no va comptar amb regals ni pastís, cosa que posaria en dubte aquesta versió.

Com ja va dir el cap de la investigació per part dels Mossos, el cas és un "puzle que encaixa" i les proves són "abassegadores", segons Aguilar. Per tot això, ha demanat al tribunal una condemna "severa i proporcionada", perquè no torni a passar un atac com aquell que pretén "trencar la convivència i l'estat de dret".

L'agressió nazi va tenir lloc el març del 2012 davant de la sala Stroika de Manresa. La fiscalia demana per a dotze d'ells una pena d'entre 37 i 39 anys de presó per delictes d'assassinat en grau de temptativa, lesions, associació il·lícita, desordres públics i tinença d'armes prohibides. Segons les acusacions, un grup de joves va acudir a Manresa amb passamuntanyes i amb estètica pròpia d'"skinheads" i van agredir dos joves amb barres de ferro, punys americans i bengales. Una de les víctimes, un jove de 16 anys, va quedar en coma i va estar hospitalitzat durant un mes.