És mig matí, encara massa aviat perquè entrin gaires clients al Supermercat Manresa, un establiment pakistanès de la carretera de Vic. Mentrestant, Sajjad Alam i el seu ajudant aprofiten per acabar de col·locar gènere tot escoltant de fons la música àrab que emeten per la ràdio, i a l'espera que s'animin les vendes en el que ha de ser una jornada prometedora: és diumenge, el dia que es ven més de la setmana.

Com aquesta, a Manresa hi ha algunes desenes de botigues d'alimentació i productes bàsics amb permís per obrir en festiu, i coincideix que majoritàriament són d'origen àrab. Diuen que obren per garantir la viabilitat del negoci, però també admeten que respon a un estil de vida propi del seu país d'origen, on hi ha el costum de no tancar mai.

Les vendes en aquests establiments (els que venen alcohol) comencen a despuntar la nit de dissabte, amb jovent que s'hi concentra en poca estona que busca beguda de forma fàcil i barata, una ampolla de refresc per fer el combinat, i gel per acompanyar-lo. "El divendres omplim el congelador amb bosses de dos quilos, dissabte hi tornem, i a vegades, el diumenge al migdia ja no ens queda res!", explica Sajjad Alam.

Les vendes del dissabte mantenen el Supermercat Manresa obert fins aproximadament la 1 de la matinada, una o dues hores més que la resta de la setmana. De fet, "tenim permís per obrir les 24 hores, però tampoc dóna per a tant", diu Alam, i reconeix que el dia estrella és diumenge. "No és que hi hagi molta diferència, però es ven més, perquè no hi ha tanta competència amb la resta de comerços ni amb les grans superfícies que els altres dies també obren", i assegura que "si no obríssim diumenge, difícilment podríem subsistir en el negoci de l'alimentació".

Por de perdre clients

Els propietaris de la majoria d'establiments que obren els diumenges tenen clar que, un cop s'ha entrat en la roda, ja no es pot deixar. Nasseri Mankoub és marroquí, i té dos locals de la Carnisseria Manresa a la plaça Europa. Explica que quan va començar fa nou anys no obria els diumenges, però amb la crisi es va plantejar ampliar horaris. En el seu cas, diu que ven més els dissabtes, "però si tornés a tancar els diumenges, perdria els clients que estan acostumats a trobar-ho obert".