Si no s'actua ara, quan es mogui fitxa pot ser massa tard. L'elevat nombre de pisos buits que hi ha a Manresa reclama actuacions immediates o, si no, quan es vulguin rehabilitar per posar-los al mercat el seu estat pot ser irrecuperable.

Així de contundents es mostren una desena de representants del teixit social manresà consultats per Regió7. Preguntats per aquest tema, els portaveus d'una desena d'entitats i agrupacions de la vida socioeconòmica de la ciutat -de la PAHC a Pimec passant pel Col·legi d'Arquitectes- han valorat les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que situen Manresa, amb 9.434 habitatges desocupats, com el desè municipi de l'Estat en nombre de pisos buits. Una xifra que suposa el 23,8% del parc d'habitatges i que va de bracet de l'augment de famílies que, de la nit al dia, es troben sense un sostre fix. Un nombre de persones difícil de precisar però que diverses fonts situen a prop del centenar de famílies.

A l'espera que el sector immobiliari remunti el vol, l'única opció viable que apunten els consultats per afrontar aquesta problemàtica passa per reincorporar els pisos buits al mercat immobiliari; ja sigui a preus accessibles o en règim de lloguer social.

D'aquesta manera, el president de Pimec a la Catalunya Central, Esteve Pintó, defensa un "pla de xoc a curt i mitjà termini" per evitar que hi hagi pisos buits mentre cada cop més gent viu al carrer. Punt de vista que coincideix amb el de Jaume Torras, del Banc dels Aliments, qui a més insta les administracions a "apostar per les persones i no pels bancs" a l'hora de planificar les seves ajudes en matèria d'habitatge.